Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російська мова повернеться в школи та суди через місяць?

Національне питання 6362 перегляди

Опубліковано - 25.05.2010 13:29 | Всі новини | Версія для друку

Російська мова повернеться в школи та суди через місяць?
Російська мова повернеться в школи та суди через місяць?
Новий закон, який розробляє Партія регіонів, має на меті повернути російську мову в освіту, кіно та суди.

Партія регіонів розробляє новий закон, направлений на повернення російської мови в усі сфери життя. Документ мають намір ухвалити вже в червні. Про це повідомила депутат від ПР Олена Бондаренко.

У своїй програмі Кабмін обіцяє вирішити мовне питання в жовтні. У фракції ПР говорять, що не мають наміру чекати осені для вирішення проблеми. "Зараз чи не уся наша фракція задіяна в розробці нового закону про мови, який до червня має бути внесений до парламенту і до кінця місяця прийнятий", - заявила Бондаренко.

"Він (закон) зніме багато питань, включаючи мовні проблеми в освіті і кіно. Він вводитиме обов'язкову вимогу - запитувати студентів і батьків учнів якою мовою вони хочуть навчатися. Російська мова повернеться і в суди", - пообіцяла депутат.

Як зазначає видання "Сегодня", наразі на весь Київ налічується лише 7 російських шкіл, а більшість перших класів у школах у російськомовних містах південного сходу - вже україномовні.

Водночас міністр освіти Дмитро Табачник розповів, що в Києві вже діє норма, згідно з якою для відкриття російськомовного класу потрібно 15 заяв батьків в одній школі. Вона ж буде застосована і в інших регіонах, пообіцяв міністр.

Нагадаємо, в ухваленій 20 травня державній програмі економічного та соціального розвитку України на 2010 рік жодного разу не згадується необхідність розвитку української мови та української культури. Верховна рада відхилила всі ініціативи з цього приводу.

Водночас, Партія регіонів у травні зареєструвала у Верховній раді законопроект, що регулює дію Європейської хартії про регіональні мови в Україні. Держава, яка ратифікувала хартію, зобов'язана підтримувати регіональні мови, зокрема надавати громадянам можливість здобувати ними освіту. Унаслідок ухвалення документа російська мова повинна отримати статус регіональної.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.