Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Покращення історичної частини Львова стало би помітно, якби місто отримало 4 мільярди гривень, а не 100 мільйонів

Регіональні новини Регіон: Львівська область 22734 перегляди

Опубліковано - 18.04.2006 21:22 | Всі новини | Версія для друку

Площа Ринок
Площа Ринок
Виконувач обов’язків міського голови Львова Зеновій Сірик ґарантує, що всі роботи, які передбачено провести за кошти держбюджету до святкування 750-річчя Львова, завершать вчасно. Але попри те він вважає, що це істотно не покращить вигляд Львова.

«Не буде видно змін на краще. Звідки буде покращення, якщо потрібно 4 мільярди, а виділяють тільки 100 мільйонів. Нічого і не побачите, правильно. Якби був мільярд, то хоча б одну четверту робіт було б виконано», – заявив у коментарі Західній інформаційній корпорації З.Сірик.

«Ми навіть на площі Ринок не можемо всього зробити, взялися лише за дві сторони – де колія пролягає і з тильної сторони Ратуші, а зліва і справа навіть каналізації не будемо ремонтувати. І багато що ще треба робити. Просто треба розуміти співмірність тих коштів, що надав держбюджет, із потребами. Хоча все одно це багато, особливо, якщо згадати, що за 15 років незалежності України взагалі нічого не надавали», – зазначив З.Сірик.

За його словами, у центральній частині міста у вкрай аварійному стані перебуває 28 будинків. «Загальна вартість доброго ремонту, тобто, починаючи від заміни інженерних мереж і каналізації, водовідведення, укріплення фундаментів, ремонту і реконструкції будинку та даху – це залежно від різних будинків – сума коливається від 15 до 25 мільйонів гривень», – додав З.Сірик.

«Але не робіть висновків, що ці надані 100 мільйонів є непотрібними, добре те, що є. Зараз йдуть роботи по всьому фронту. Наразі ще нічого зі зробленого не помітно, оскільки тільки з квітня почалися роботи. Але все буде завершено, тендери проведені, виконавці визначені, всі взялися до робіт», – наголосив в.о. мера.

Зеновій Сірик пообіцяв «опорівцям» видати письмове розпорядження про призупинення робіт на площі Ринок

Виконувач обов’язків міського голови Львова Зеновій Сірик сьогодні, 18 квітня, під час брифінгу пообіцяв видати письмове розпорядження щодо призупинення будівельних робіт на площі Ринок.

Він це зробив після чергової дискусії з представниками ГМ «Опора», які прийшли на його брифінг з вимогою – зупинити будь-які роботи на площі Ринок, допоки проектна документація не буде належно, як цього вимагає історикоохоронне законодавство, оформлена.

З.Сірик ознайомив присутніх з проектом, який виконаний фахівцями інституту «Укразахідпроектреставрація» і повідомив, що незабаром копія проекту буде розміщена на інформаційній дошці на площі Ринок – «щоб всі львів’яни і гості міста знали, що саме робиться на площі Ринок і як вона виглядатиме після реконструкції».

Також він повідомив про висновки засідання президії консультативної ради з питань охорони культурної спадщини управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. «На цьому засіданні були присутні практично всі поважні архітектори і науковці, зокрема: начальник управління охорони історичного середовища Андрій Левик, його заступник Лілія Онищенко, директор «Містопроекту» Микола Кошло, головний архітектор Василь Каменщик, заступник голови правління львівського відділення спілки архітекторів України Михайло Ягольник, член ІКОСОСу Микола Гайда, доцент НУ «Львівська політехніка» Микола Бевз, заступник директора ЛКП «ААС» Юрій Лукомський, представники інституту «Укрзахідпроектреставрація». Присутні на засіданні поважні архітектори вирішили: проект реконструкції площі Ринок, опрацьований інститутом «Укрзахідпроектреставрація» взяти до відома. Опрацювати першочергові пропозиції його реалізації і розпочати реалізацію. Жодних принципових зауважень від цих людей не було», – зазначив З.Сірик.

Попри те, він сказав, що найближчим часом керівництво «Украхідпроектреставрації» – виконавця робіт – повинно надіслати проектну документацію на погодження у Державну службу охорони історичної спадщини.

«Якщо у нас замало фахівців чи ми їм не довіряємо, то звернемося ще до київських. Але навряд чи київські фахівці краще знаються на львівській ситуації», – зазначив З.Сірик. Після цього він власне пообіцяв, що надасть письмове розпорядження щодо призупинення робіт. І зазначив, що має одне прохання до активістів «Опори» – не блокувати роботи на вулицях Беринди і Театральній і дати можливість прокласти там бруківку, щоб відкрити проїжджу частину.

Львівським археологам необхідно декілька років, щоб закінчити роботи на центральній площі міста - площі Ринок

Про це повідомив Юрій Лукомський, співробітник інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України.

«Таких досліджень на площі ще не проводилося. Наступні проводитимуться можливо за 50 років. Ми знайшли бруківку XVII-XVIII століття, готичну споруду на площі Катедральній 15-17 століття, якої немає на жодних картах, ми визначили межі цвинтаря і кафедрального подвір’я, розкопали 40 кістяків, які відправлено на антропологічне дослідження. Зараз нам необхідно провести розкриття та консервування підсінь (частина пивниці, що виходить за межі будинку)», – розповів Юрій Лукомський.

Науковці вважають, що найважливіші фрагменти розкопок на площі Ринок у Львові слід законсервувати і експонувати.

Минулого тижня представники громадської організації "Опора" на знак протесту проти поспішних будівельних робіт на площі Ринок прикували себе до будівельної техніки, й в такий спосіб припинили руйнування культурного шару.

За те, що відбувається на площі ринок науковці, зокрема завідувач кафедри, професор кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» Микола Бевз, покладає відповідальність на міських чиновників, а голова Фонду збереження історико-архітектурної спадщини Львова Андрій Салюк зазначає, що замовником поспішних ремонтних робіт виступило управління капітального будівництва Львівської міської ради.

«На проведення археологічних робіт на площі Ринок виділено 100 тис. грн з Держбюджету (кошти ще не надійшли) і ще 100 тис. грн з міського на проведення архітектурних робіт у Львові», – зазначив начальник управління історичного середовища Львівської міської ради Андрій Левик.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.