Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Померла Белла Ахмадуліна

Втрата 11006 переглядів

Опубліковано - 29.11.2010 19:57 | Всі новини | Версія для друку

Померла Белла Ахмадуліна
Померла Белла Ахмадуліна
Письменник Євген Попов 29 листопада повідомив у своєму “Живому журналі” про смерть Белли Ахмадуліної.

"Годину тому померла велика російська поетеса Белла Ахмадуліна. Вічна пам'ять! Інших слів поки немає", - з'явилося повідомлення в блозі письменника, повідомляє ТСН.ua.

Белла Ахмадуліна померла в машині "швидкої допомоги", яку їй викликали рідні. За словами чоловіка, художника Бориса Мессерера, у неї трапився серцево-судинна криза.

Беллі Ахмадуліної було 73. Останнім часом вона тяжко хворіла.

Белла Ахатівна Ахмадуліна народилася 10 квітня 1937 року. Її батько - татарин за національністю, заступник міністра, а мати - росіянка італійського походження, яка працювала перекладачкою в КДБ.

Почала писати вірші ще у шкільні роки. У 1957. піддалася критиці в «Комсомольській правді». Через 7 років знялася в ролі журналістки у фільмі "Живе такий хлопець".

У 1960 році вона закінчила Літературний інститут, а перша її збірка ("Струна") була опублікована в 1962 році. Наступна її збірка - "Озноб" - вийшла не в Радянському Союзі, а у Франкфурті.

Ахмадуліна брала участь у створенні літературного альманаху "Метрополь", який вийшов у 1979 році самвидавом у 12 примірниках. В альманасі взяли участь письменники, які практично не допускалися до офіційного друку.

"Метрополь" тут же став відомий у середовищі радянської творчої інтелігенції і був передрукований на Заході.

У 1993 році Ахмадуліна підписала "лист сорока двох", у якому відомі літератори вимагали заборонити "всі види комуністичних і націоналістичних партій, фронтів та об'єднань".

Першим чоловіком Ахмадуліної був поет Євген Євтушенко, другим - письменник Юрій Нагібін. Від сина балкарського класика Кайсина Кулієва - Ельдара Кулієва в 1973 році вона народила доньку Лізу. Третім чоловіком став художник і сценограф Борис Мессерер.

Ахмадуліна є членом Союзу російських письменників, виконкому російського Пен-центру та низки інших організацій. Вона нагороджена кількома орденами, зокрема, "За заслуги перед Отечеством II степени" и "За заслуги перед Отечеством III степени". У 2004 році Ахмадуліна стала лауреатом Державної премії в галузі літератури і мистецтва.

Президент Росії Дмитро Медведєв і прем'єр Володимир Путін висловили глибокі співчуття рідним і близьким поетеси Белли Ахмадуліної.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.