Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні - День Соборності України

Подія дня 22829 переглядів

Опубліковано - 22.01.2011 06:40 | Всі новини | Версія для друку

22 січня - День Соборності України
22 січня - День Соборності України
22 січня 1919 року Українська народна республіка та Західноукраїнська народна республіка об’єднались в одну соборну державу - Україна. Ця подія ввійшла в історію як Акт Злуки. 22 січня - День Соборності України.

Це свято відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.

Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.

Захiдно-Українську Народну Республiку було проголошено 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року - Станiслав (нині - Івано-Франківськ).

Українці, завжди пам'ятаймо що ми один народ, одна нація, не зважаючи на будь-які потуги нашої влади нас роз'єднати!

22 січня об 11:00 утворімо в кожному місті живий ланцюг, щоб продемонструвати єдність українців!



Влада проти мітингів опозиції у День Соборності

Опозиційні партії звинувачують владу у перешкоджанні проведенню мирних акцій 22 січня – в День Соборності. Влада попереджає про провокації, зазначає Українська служба Бі-бі-сі.

Напередодні МВС Анатолій Могильов погрозив, що в ході святкування може бути кровопролиття.

Такі заяви викликали різко негативну реакцію опозиції. Віце-спікер парламенту Микола Томенко порекомендував пану Могильову з такими погрозами, якщо є факти, йти до Генерального прокурора.

У свою чергу, опозиція вважає, що саме влада може стати джерелом провокацій.

Між тим дніпропетровська міліція заявила, що вона не рекомендує жителям регіону їхати до столиці на святкування, теж стверджуючи, що в Києві може статися кровопролиття, і дніпропетровців, мовляв, хочуть використати, як “гарматне” м’ясо.

Керівник дніпропетровської міліції Віктор Бабенко попередив, що всі, хто поїде до столиці, буде зафіксований і задокументований, і їм, за його словами, буде дана оцінка у випадку якихось подій.

Пан Бабенко попередив, що відповідальність, як адміністративну, так і кримінальну, понесуть організатори поїздок до Києва.

Півтисячі полтавчан – членів партії Батьківщина – ідуть до столиці на святкування Дня Соборності. Вони попередили, що з їх боку ніяких провокацій не буде.

“Якщо будуть провокації з боку інших людей і сил, то нехай міліція нас захищає” - сказав один з лідерів обласної "Батьківщини" Дмитро Христов.

Координатор Комітету захисту України Михайло Ратушний напередодні заявив, що в його розпорядженні є циркуляр МВС, в якому ДАЇ дається вказівка не впускати до Києва автобуси з мітингуючими, посилаючись на їх несправність. Хоча МВС заперечує цей факт, інтернета-спільнота в соціальній мережі Facebook наводить численні факти перешкоджанню руху в напрямку до Києва не тільки автобусам з мітингуючими, а й маршрутному транспорту.

Закарпатська обласна організація Української народної партії заявила, що міська влада Ужгорода заборонила цій політичній силі проводити святковий мітинг 22 січня біля пам’ятника Шевченку і сказала, що влада погрожує застосувати силу.

Представники влади твердять, що вони лише рекомендували патріотичним силам провести мітинг в іншому місці.

В самому Києві мітинги пройдуть на Софійському майдані, в якому візьмуть участь 5 політичних сил, і на Контрактовій площі на Подолі.

Тротуарна частина мосту Патона стане місцем проведення акції об’єднання "Спас", яка буде символізувати возз’єднання правобережної і лівобережної України (акція відбудеться об 11-00 - див. запрошення).

УНП пронесе центром Києва найбільший прапор України.

Партія регіонів покладе квіти до пам’ятників Шевченкові і Грушевському.

Архієпископ Гузар пояснив, чому УГКЦ не святкує День Соборності

Архієпископ Києво-Галицький Української греко-католицької церкви Любомир Гузар пояснив відсутність офіційних представників Української греко-католицької церкви на урочистостях з нагоди Соборності України у Києві.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту інформації УГКЦ, та відеозверненні Блаженнішого Любомира.

"Слово «соборність» означає «єдність». Чи можна святкувати соборність, якщо ми не є об’єднані?” – зазначає Л.Гузар.

Він вважає, що кращим вчинком у такій ситуації буде звернення кожного українця до Господа із молитвою про єдність.

“Ідеальним було б, якби усі ми - від найстаршого до найменшого - разом, в одному місці, зібралися і заспівали український гімн або, принаймні, вигукнули: «Слава Україні!» Але чи було б це щирою маніфестацією об’єднаної України, якщо ми роз’єднані, якщо наші серця не б’ються в один такт”, – сказав Архієпископ.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.