Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Дніпропетровську унікальний Будинок органної музики віддали рускому міру

Скандал Регіон: Дніпропетровська область 7624 перегляди

Опубліковано - 24.03.2011 13:21 | Всі новини | Версія для друку

У Дніпропетровську унікальний Будинок органної музики віддали рускому міру
У Дніпропетровську унікальний Будинок органної музики віддали рускому міру
У Дніпропетровську розпочинають збирати підписи на захист пам’ятки архітектури – Будинку органної та камерної музики. Власником будівлі з унікальним органом стала УПЦ Московського патріархату.

Суд передав споруду церкві, посилаючись на вимоги українського законодавства щодо повернення культових споруд громадам. Але музиканти з цим категорично не погоджуються: представники закладу культури навіть не були присутні в суді.

Унікальний 12-метровий орган спеціально для будівлі в Дніпропетровську 30 років тому створила відома німецька фірма «Зауер». Понад дві тисячі труб забезпечують неповторне звучання. Переносити його у будь-яке інше приміщення – це варварство, кажуть музиканти. Влада мала намір затиснути інструмент в непристосоване приміщення обласної філармонії, але ж інший простір, температура і вологість загублять його голос, зазначає директор Будинку органної та камерної музики Ніна Голикова.

«Орган будувався спеціально під це приміщення. Дуже складна 12-тонна конструкція була вписана в абсиду. Тільки тут він може гідно звучати», – впевнена директор органної зали.

Музикантам – верх, церкві – низ?

Дніпропетровська єпархія УПЦ (МП) будівлею поступатись не збирається. Але, кажуть священики, музикантам пропонують компроміс: у верхній частині споруди хай проводять концерти, у нижній – будуть богослужіння. Скільки так може тривати, ніхто не знає, але священики обіцяють не виганяти органістів геть, доки в тих не буде власного приміщення.

«Це офіційна заява: УПЦ не збирається виносити орган із храму Святителя Миколи. Орган буде знаходитись у церкві, доки не буде гідної альтернативи. Хіба може церквастати ворогом того, що створене для єднання людини з Богом через звуки?» – запевнив протоієрей Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) Ігор Собко.

У Будинку органної музики на компроміс поки не погоджуються. Кажуть, у нижній частині будівлі, між роздягальнею та санвузлами, нема вільного місця. Якби було, то там би вже давно облаштували репетиційну залу для музикантів.

У влади є десять років на будівництво нового храму мистецтва

Між тим, влада вмовляє працівників закладу піти з церквою на «мирову». Заступник голови обласної ради Андрій Шибко вказує на приклад Харкова, де органісти уживають в одній будівлі зі священиками, доки влада споруджує для них великий органний зал. А втім, де будуватимуть у Дніпропетровську і за які кошти, не уточнює.

«Треба, щоб обласне комунальне підприємство «Будинок органної музики» діяло нормально. Тому ми підписали в суді мирову угоду, за якою упродовж 10 років священики не мають права порушувати нормальний режим роботи органної зали, не мають права перебудовувати чи добудовувати. Нам конфлікти в суспільстві не потрібні», – сказав заступник голови облради.

Обласна влада обіцяє не ухвалювати остаточного рішення про долю органу без консультацій з громадськістю і німецькими органобудівниками. Між тим музиканти очікують втручання у конфлікт ЮНЕСКО.

Будинок органної та камерної музики – одна з більш ніж 30 будівель, які передані Українській православній церкві Московського патріархату в Дніпропетровську за останні десять років.

Довідка: Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20 сторіччя Православній громаді споруда належала трохи більше десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу.

4 березня керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ МП митрополит Іриней повідомив, що приміщення дніпропетровського Будинку органної та камерної музики, за рішенням Господарського суду області, перейшло в управління церкви.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.