Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Український математик потрапив до тисячі найвидатніших геніїв 21 століття

Українці в світі Регіон: Дніпропетровська область 23712 переглядів

Опубліковано - 12.11.2006 19:32 | Всі новини | Версія для друку

Український математик потрапив до тисячі найвидатніших геніїв 21 століття
Український математик потрапив до тисячі найвидатніших геніїв 21 століття
Українського математика, 83-річного Майора Тімана з Дніпропетровська офіційно визнано генієм.

Американський біографічний інститут, що досліджує найвидатніші відкриття та події у світі, відніс українця до тисячі найвидатніших умів 21 століття, зокрема, разом з Нельсоном Манделою, Маргарет Тетчер, Михайлом Горбачовим.

“Геній 21 сторіччя” Майор Пилипович Тіман з бідної родини: батько - робітник, мати - муляр. Майбутнього математика ледь не вигнали зі школи за прогулювання. Дали останній шанс – іспити. І сталося диво-перетворення.

Майор Тіман, математик:
“За той місяць, що я готувався з мови та математики, я повирішував всі завдання і мені це так сподобалося. І з тих пір я, звичайно, захворів математикою”.

В університеті Майор Тиман був єдиним сталінським стипендіатом-математиком. Заради науки відмовився від партійної кар’єри. Через це викладав не у рідному університеті, а в аграрному - за квартиру.

Майор Тиман, математик:
“Я жив як голова профкому на 6 квадратних метрах, в гуртожитку у мене сім'я була. Ну і мені показують ключі від квартири. Приїжджаю, а мене обдурили - ключі віддали іншому, і я 11 років без квартири”.

Захищену на початку сімдесятих докторську дисертацію, у Москві не підписували 10 років. Тоді Тіман розв’язав задачу, над якою математики билися півстоліття. У рідному ВУЗі книжкою з відкриттям Тімана не цікавляться - занадто складна. Але саме вона принесла вченому світове визнання.

Віталій Моторний, член-кореспондент НАНУ:
“Майор Пилипович завжди займався дуже важкими, проблемними завданнями, які протягом багатьох років не могли розв`язати математики, причому навіть видатні математики, тому він цілком заслуговує звання, яке йому фактично присудили”.

Майорові Тіману 83 роки. 54 з них завідує кафедрою математики в Дніпропетровському аграрному університеті, яку сам і створив. На пенсію не збирається – бере приклад зі старшого друга та колеги академіка Нікольського.

Майор Тіман, математик:
“40 хвилин робила доповідь людина – 100 років... а після цього банкет був і він горілку пив. Я кажу: є з кого приклад брати”.

Майор Тіман - бажаний гість в університетах, на конференціях Оксфорду, Рейк’явіка, Вашингтона. Та поїздка на два тижні коштуватиме йому піврічної зарплатні. От і доводиться сидячи дома втішатися черговими званнями. Цього року математика збираються прийняти до більш елітної компанії – п’ятиста найвидатніших умів світу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.