Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У тернопільських печерах іноземці досліджують культуру трипільців

За межею віків Регіон: Тернопільська область 17443 перегляди

Опубліковано - 23.08.2012 03:06 | Всі новини | Версія для друку

Вхід до печери Вертеба
Вхід до печери Вертеба
Трипільська культура займала територію від румунських до українських Карпат. Саме за таким маршрутом, кажуть науковці, і пересувались трипільці. Дійшли вони і до печери Вертеба, що на Борщівщині.

Вона не була місцем проживання трипільців, у ній люди ховались у скрутний час. Сьогодні у печері працює чимало іноземних археологів.

Печера Вертеба, розповідає директор Борщівського обласного краєзнавчого музею, керівник археологічної експедиції інституту археології Національної академії наук України Михайло Суховецький, найбільш досліджувана печера у світі, тому що борщівські науковці мають можливість співпрацювати з світовими лабораторіями, які знаходяться у США, Росії та інших країнах. Наприклад, в Оксфордському університеті роблять дослідження кісток давніх людей. Про це повідомляє телеканал TV-4.

"Ми маємо добру нагоду вже констатувати факт. Наприклад, що їли трипільці, спеціальні дослідження робляться яка їжа в них домінувала тваринного походження, чи рослинного походження. Але самі цікаві дослідження ведуться над кісткою, яка належала людині. Тобто, це дає можливясть вивчити генну історію носіїв трипільської культури за способом дослідження ДНК тих людей ми маємо робити висновки хто ці були люди, як вони виглядали, який був їхній антропологічний вигляд. В той же час ми маємо можливість зробити висновок, звідки люди прийшли на територію сучасної України і сучасного Тернопілля", - розповідає директор музею.

У Вертебу приїжджають молоді археологи з Америки. Ось і зараз вони проводять там розкопки. За день, кажуть, можна знайти чимало.

"Сьогодні ми знайшли досить багато цікавих знахідок, серед яких і кам’яні знаряддя праці, і великий глиняний горщик, який майже цілим зберігся, а також людські рештки. На мою думку, це одне з найцікавіших місць, в яких мені доводилось проводити розкопки", - розповідає Джордан Карстен, аспірант університету штату Нью-Йорк.

Джордан Карстен у Вертебі вже вдруге. Хлопець розповідає, як і у будь-якого археолога, у нього теж є мрія - самому знайти поховання трипільців. Колекції знахідок Трипільської культури нараховують десятки тисяч експонатів і зберігаються у двох музеях - археологічному, що у Кракові та краєзнавчому у Борщеві. Кожна знайдена річ - це частинка культури та історії України, кажуть науковці.

Попри свою унікальність, як туристичний об’єкт - печера Вертеба на Тернопіллі маловідома. Усе - через недосконалу інфраструктуру. Проте, хто побуває тут хоча б один раз, обов’язково захоче повернутись знову і знову, та й інших заохочуватиме. Як, наприклад, студенти зі штатів, які про незвичайну печеру, кажуть, розповідають і вдома.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.