Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У США представили коптський рукопис, де Христос веде мову про «свою дружину»

Невідоме 26691 перегляд

Опубліковано - 20.09.2012 06:29 | Всі новини | Версія для друку

Коптський папірус
Коптський папірус
Фрагмент стародавнього коптського рукопису з нібито вимовленими Ісусом Христом словами «моя дружина» і згадкою про жінку-апостола був представлений в США.

Про це повідомляє РІА "Новости" з посиланням на New York Times (за цим посиланням можна побачити папірус у гарній якості).

Професор школи теології Гарвардського університету Керін Кінг у вівторок представила фрагмент папірусу з вісьмома рядками ранньохристиянського псалма, серед яких приписані Христу слова "моя дружина". "Ісус сказав їм: моя дружина" і "Вона буде здатна стати моїм учнем", свідчать наведені виданням англійські переклади найбільш важливих уривків.

Згідно з християнськими джерелами, Ісус обрав спочатку 12 найближчих учнів-апостолів, а потім ще 70 менш наближених, яких також називають апостолами. Апостол Павло повідомляє, що на момент розп’яття у Христа було більше 500 послідовників.

Багато ранніх християнських текстів записали на папірусі копти - єгипетські християни. Походження сенсаційного фрагмента і ім’я його власника не розголошуються. Перші оцінки експертів допускають, що це справжній історичний документ.
«Марія Магдалина в гроті». Французький живопис
«Марія Магдалина в гроті». Французький живопис
"Навіть при безлічі непрояснених питань відкриття може знову розпалити дебати з питання, чи був Ісус одружений, чи була його дружиною Марія Магдалина й чи була в числі його апостолів жінка", - пише New York Times.

Наведений New York Times переклад тексту всіх восьми рядків:

1). "не мені. Моя мати дала мені життя",
2). "Учні сказали Ісусові",
3). "заперечувати. Марія гідна цього",
4). "Ісус сказав їм: моя дружина",
5). "вона буде здатна стати моїм учнем",
6). "нехай злі люди роздуваються",
7). "Що до мене, то я з нею, щоб",
8). "образ".

Марія Магдалина, згідно євангельських текстів, була найбільш відданою прихильницею Христа, слідувала за ним, була присутня при розп’ятті і була свідком його воскресіння. Православ’я шанує її виключно як мироносицю, яку було вилікувано від семи бісів і яка фігурує лише в декількох євангельських епізодах, а в традиції католицької церкви довгий час було прийнято ототожнювати з нею блудницю, що розкаялася і Марію з Віфанії.

Наукова версія про те, що Христос був одружений, може викликати особливо негативну реакцію Римської католицької церкви, яка проповідує безшлюбність (целібат) для служителів своєї конфесії, висловлюэ думку New York Times. Англікани і практично всі християнські протестанти, навпаки, віддають перевагу одруженим священикам. У православ’ї, як і в східнокатолицьких церквах, шлюб допускається, якщо його укладенню передує посвячення в дияконський і священицький сан.

Основними джерелами інформації про життя Христа і його вчення є чотири канонічні Євангелія, написані як мінімум через 60-70 років після Різдва Христового, причому не за письмовими документами, а за усними переказами.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.