Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Громадський рух „Не будь байдужим!”

Суспільне життя Регіон: м.Київ 14169 переглядів

Опубліковано - 11.05.2006 17:25 | Всі новини | Версія для друку

Учасники прес-конференції (зліва направо): Олександр Ярмола, Сергій Присяжний, Олександр Положинський, Олександр Авдієнко
Учасники прес-конференції (зліва направо): Олександр Ярмола, Сергій Присяжний, Олександр Положинський, Олександр Авдієнко
10 травня на прес-конференції в Києві засновники акції „Не будь байдужим!” Сашко Положинський (лідер гурту "Тартак") і Сергій Присяжний (лідер гурту „Моторролла”) заявили про її перетворення на громадський рух. А також проанонсували черговий, десятий етап акції, яка пройде цього разу в м. Олександрія, що на Кіровоградщині, в неділю, 14 травня.

Акція „Не будь байдужим” почалася 11 вересня 2005 р. і пройшла в містах Костопіль (Рівненської області), Яготин (Київської області), Лубни (Полтавської області), Сміла (Черкаської області), Біла Церква (Київської області), Фастів (Київської області), Умань (Черкаської області), Бердичів (Житомирської області) і Гайсин (Вінницької області). Вона не має ні політичного, ні комерційного характеру, оскільки не підтримується жодною політичною силою, і не заробляє грошей на рекламі.

„З самого початку нашої ініціативи ми поставили перед собою два завдання, – каже Сашко Положинський. – По-перше, сприяти відновленню української громадянської свідомості в невеличких містах Центральної України. А по-друге, донести до мешканців цих міст, що зробити країну справді Україною – розвиненою українською державою – можливо лише за умови їхньої громадянської активності, створення самими людьми повноцінного життя у своєму місті, містечку, селищі. З самого початку акції і пізніше, під час парламентських виборів, ми наголошували, що „Не будь байдужим!” не має відношення до політики і є незалежною громадською ініціативою.”

„На кожному з дев'яти попередніх етапів нашої акції ми спілкувалися з аудиторією від 600 до 9 000 чоловік. Ці зустрічі переконали нас у найголовнішому – люди в невеликих українських містах почувають себе українцями, хочуть жити в Україні, а не в Малоросії, хочуть жити гідно, поважають інших і не розуміють, чому в Україні досі зневажають їх, українців. Чому українець не може прочитати журнал чи книгу українською? Чому їхню мову зневажає столичний чиновник? Влада бездіє й багато людей прямо говорить про те, що вона, нова влада, попри декларовану проукраїнськість, продовжує стару колоніальну політику щодо української мови,” – каже Сергій Присяжний, лідер гурту “Мотор'ролла”.

До акції "Не будь байдужим!" долучаються нові люди, нові організації з новими ідеями та новими ініціативами. От, наприклад, в Олександрії разом з постійними учасниками (гуртами „Тартак”, „Моторролла”, „От Вінта”, „Флайза”, Ніною Матвієнко, Володимиром Кушпетом і Сергієм Захарцем) виступатимуть «Гайдамаки». Олександр Ярмола, лідер і вокаліст цього гурту, на учорашній прес-конференції сказав, що хоче, щоб в Україні українська мова почувала себе так, як німецька в Німеччині, наприклад, і щоб за неї не доводилося «боротися».

Олександр Авдієнко, активіст ВГО “Громадянська платформа”, яка також приєдналася до новоствореного громадянського руху “Не будь байдужим!”, заявив, що в Олександрії буде ініційовано збір підписів під зверненням до влади щодо захисту прав громадян на вільний доступ до книг, журналів, газет, кінофільмів українською мовою. А також зазначив, що в рамках громадського руху будуть розроблені необхідні законопроекти і проекти рішень, покликані вирівняти ситуацію з функціонуванням державної мови, не порушуючи водночас прав громадян, що надають перевагу іншим мовам у повсякденному житті.

А Сашко Положинський хоче не тільки зробити українську мову модною для молоді, а й побудувати справді українську державу з сильною українською нацією, яка на його думку, тільки зараз насправді і формується. А щоб збудувати дійсно українську державу, ми не повинні чекати ні Божої ласки, ні якихось дій від політиків – треба брати ініціативу в свої руки. Своєю акцією "Не будь байдужим!" він хотів нагадати українцям, що небайдужість є головним чинником змін на краще.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.