Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські школярі презентували унікальні акумулятори, які можна зарядити за 1 хвилину на п’ять діб

Технології Регіон: Дніпропетровська область 14880 переглядів

Опубліковано - 7.03.2013 12:40 | Всі новини | Версія для друку

Іван Герман
Іван Герман
11-класники Дніпропетровського хіміко-технологічного ліцею Іван Герман, Роман Дуганець і Станіслав Лавриненко нещодавно презентували в себе на батьківщині, у Дніпропетровську, створені ними унікальні акумулятори, які можна зарядити за 1 хвилину на п’ять діб.

Із цим винаходом школярі вибороли перше місце на Міжнародному Балтійському науково-інженерному конкурсі в галузі хімії, повідомляє Радіо Свобода.

Над ноу-хау учні працювали близько року, розказав кандидат технічних наук Вадим Коваленко, який керував проектом.

«Усі знають, що для запуску двигуна автомобіля використовується свинцевий акумулятор, який важить понад 15 кілограмів. Якщо використовувати наші розробки, то 15-кілограмовий акумулятор можна буде замінити на півкілограмові суперконденсатори. Відповідно, буде менше використовуватися шкідливих речовин, а заряджатися вся система буде 52 секунди. Такі ж пристрої можуть використовуватися також у джерелах безперебійного живлення для комп’ютерів, для потужних освітлювачів, для екологічно чистого міського електротранспорту», – розповів науковець.

Усіх технічних подробиць щодо свого винаходу учні не розкривають, однак заявляють: завдяки їхнім акумуляторам люди завжди зможуть використовувати невелику побутову техніку, не турбуючись, що не вистачить заряду в батареях. Зокрема, від них можна заряджати мобільний телефон.
Роман Дуганець
Роман Дуганець
Зараз школярі вже запатентували свою розробку і чекають пропозицій від виробників.

«Це відкриття має практичну сторону, воно перспективне, у Росії вже близько п’яти підприємств займається розробками у цій галузі. Але ми чекаємо пропозицій від українських державних і приватних підприємств», – сказали на презентації розробники.

Ноу-хау дніпропетровських хіміків - викладачів місцевого хіміко-технологічного університету і двох 11-класників, за їхніми словами, може істотно змінити навколишній світ. До прикладу, в містах може з’явитися безконтактний громадський транспорт. Крім того, нові замінники акумуляторів - так звані суперконденсатори, можуть вирішити проблему електромобілів, які без підзарядки тепер зможуть проїхати не кілька десятків кілометрів, а в рази більше.

Взагалі суперконденсатори, які в недалекому майбутньому прийдуть на зміну громіздким акумуляторам, вже відомі. Багато хто з них зроблені з порошкоподібної речовини - нікель гідроксиду. Однак дніпропетровські вчені відкрили нову структуру цієї ж речовини, яка дозволяє істотно збільшити її енергоємність.

Технологія зміни структури нікель гідроксиду міститься в суворій таємниці.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.