Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


За що платимо? Вода в українських кранах стане питною до 2020 року

Добробут 6103 перегляди

Опубліковано - 16.04.2013 12:17 | Всі новини | Версія для друку

За що платимо? Вода в українських кранах стане питною до 2020 року
За що платимо? Вода в українських кранах стане питною до 2020 року
37% водопровідних мереж в Україні перебувають в аварійному стані, а втрати води у системах водопостачання становлять майже 30% від загального обсягу, поданого в мережу.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв. Такі цифри є значно заниженими, вважають експерти. Вони зазначають, що вода з кранів в Україні зможе бути питною, коли державна програма «Питна вода України» буде належно профінансована, а тарифи на воду перераховані.

Україні терміново потрібно модернізувати системи водопостачання. У незадовільному стані перебуває третина водопровідних мереж і більшість децентралізованих об’єктів водопостачання – бюветів і колодязів. А артезіанські води у багатьох регіонах України вимагають додаткового очищення, заявив секретар РНБО України Андрій Клюєв.

Нагальними питаннями, за словами Клюєва, є впровадження нових технологій та обладнання для очищення води, паспортизація об’єктів водопостачання і узгодження нормативно-правової бази з водним законодавством Європейського Союзу. Проте чиновник зазначив, що ситуація зміниться на краще, оскільки у 2011 році кардинально переглянули державну цільову програму «Питна вода України», що стала генеральним планом модернізації галузі до 2020 року.

«Наше завдання в умовах будь-яких економічних складнощів – гарантувати повноцінне фінансування і виконання цієї програми», – наголосив чиновник.

Вода з кранів гірша, ніж її готують водоканали

У програмі «Питна вода України» враховано проблеми у сфері водопостачання, але вона недофінансована. За словами координатора напрямку «Питна вода та санітарія» екологічної організації «Мама – 86» Галини Цвєткової, у 2012 році фінансування програми становило 20 %. Цифри, названі Андрієм Клюєвим, експерт називає зменшеними. У системах водопостачання, каже Цветкова, втрачається подекуди і 70% поданої в мережу води.

В Україні найбільші норми водокористування на одну людину серед країн Європи (в середньому 250-320 л/добу). Проте це не через те, що люди так багато її використовують, а якраз через втрати води «по дорозі» до крана, за які українці сумлінно платять, наголошує Галина Цвєткова. Через стан мереж вода, яка тече з крана, набагато гірша за ту, яку готують водоканали. І проблеми тут починаються ще із джерела.

«Джерелом для питного водопостачання на 80% є поверхневі води, тобто ріки. 70% постачання з Дніпра. А ви знаєте, яка вода у Дніпрі. Водоканали намагаються боротися з тими проблемами, що є у нас у вихідній воді, але рівень проблем набагато більший, ніж той, на який розраховані системи водопідготовки і водопостачання. Тобто, вони неефективні», – розповідає Галина Цветкова.

Окрім того, тариф на воду ніяк не пов’язаний з її якістю, додає фахівець. І розібратись у тому, як він формується, може хіба що сам водоканал.

«В тариф сьогодні закладаються і втрати. Натомість зовсім не закладається питання якості води. Тобто, люди мають виплатити всі ті втрати, всі неефективні заходи і, врешті-решт, вони не сплачують за якість води «на крані». Тут би водоканал сказав: якщо ви хочете , щоб у крані була гарна вода, тоді сплачуйте у 10 або і у 20 разів більше, бо вся ця інфраструктура на сьогодні застаріла», – каже Цвєткова.

За цільові показники для питної води ще ніхто не брався – Мельничук

Член ради Національного екологічного центру України Віктор Мельничук офіційні дані з уст Андрія Клюєва також вважає заниженими. Що ж стосується фінансування і управлінських рішень, пов’язаних з вирішенням проблеми якості питної води в Україні, то тут державні органи відкладають все до останнього моменту, зазначає експерт.

«У нас була затверджена система цільових показників для питної води, таких як у Європі. Вона затверджена до 2015 року. Але вже скоро середина 2013-го і, якщо поговорити з фахівцями, то таке враження, що за ці показники, за їх досягнення ще ніхто не брався», – каже Мельничук.

Загальний обсяг фінансування заходів програми «Питна вода України» з 2011 до 2020 року становить 9,5 мільярдів гривень, третину з яких виділять з державного бюджету. Проте під час першого етапу програми кошти розподілялися у довільній формі без урахування чисельності населення в регіоні та стану водопровідно-каналізаційного господарства, а самі заходи програми реалізовувалися тільки у двох регіонах країни – в Автономній Республіці Крим і Луганській області.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.