Аратта - На головну

11 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Судовий фарс: інтерв’ю з Кириченком, яке чомусь вважають допитом

Пістолетне право 5179 переглядів

Опубліковано - 16.05.2013 11:14 | Всі новини | Версія для друку

Судовий фарс: інтерв’ю з Кириченком, яке чомусь вважають допитом
Судовий фарс: інтерв’ю з Кириченком, яке чомусь вважають допитом
Депутата й бізнесмена Євгена Щербаня вбив кримінальний авторитет Матрос (Євген Мільченко), якому зі свого рахунку заплатив нинішній свідок у справі Петро Кириченко.

Зізнавшись у цьому, він запевнив, що ці гроші він отримав від Юлії Тимошенко, що платив за дорученням Павла Лазаренка, і спершу не знав, що платить за вбивство. Захисники колишнього прем’єра вказують на те, що немає жодних документальних доказів причетності до вбивства Юлії Тимошенко, і наводять банківські документи про те, що свідок платив своїм коштом, і лише потім отримав платіж від фірми, яку пов’язують із екс-прем’єром.

У середу в Печерському суді Києва «допитали» свідка обвинувачення, колишнього радника екс-прем’єра Павла Лазаренка Петра Кириченка.

Юлії Тимошенко на суді не було. Хоча захисник екс-прем’єра Сергій Власенко продемонстрував її заяву про те, що вона вимагає проводити засідання в її присутності, і проти телемостів з нею чи з іншими учасниками процесу.

Проте слідчий суддя Оксана Царевич визнала за можливе розпочати засідання без Тимошенко, бо, за її словами, є акт пенітенціарної служби про відмову Тимошенко їхати. Окрім того, суд відбувався в режимі телемосту: свідок Петро Кириченко знаходився у США.

Чув від Лазаренка, що гроші за вбивство заплатила Тимошенко – свідок

Кириченко стверджує, що гроші за вбивство депутата Євгена Щербаня переводилися екс-прем’єром Юлією Тимошенко. Про це він сказав, відповідаючи на питання прокурорів.

«Мені відомо від Лазаренка, що гроші за вбивство Щербаня заплатила Тимошенко. Про це сказав мені особисто Павло Лазаренко. Окрім того, Матрос (кримінальний авторитет Олександр Мільченко, який імовірно, виконав убивство) говорив мені про це пізніше, коли вимагав решту грошей, а Тимошенко та Лазаренко не брали слухавку на його дзвінки», – сказав свідок.

Як виявилося, Петро Кириченко використовував свої рахунки для проведення фінансових операцій Павла Лазаренка та Юлії Тимошенко. Зокрема, він визнав, що саме зі свого рахунку взяв гроші, нібито надіслані з підприємства Юлії Тимошенко, які заплатив Матросу, не знаючи, що це оплата вбивства. Щоправда, пізніше в суді він зізнався, що знав Олександра Мільченка з 1980-х років, коли той допоміг йому захиститися від нападу в ресторані. Коли ж захист Тимошенко навів документи про те, що він платив за проживання Мільченка у США, і що вони певний період мали спільну адресу, Петро Кириченко став посилатися на погану пам’ять.

Так само, він не зміг надати банківських виписок про те, що саме фірма, пов’язана з Тимошенко, надсилала гроші на його рахунок для подальшої оплати Мільченку.

«Неважливо було, від якої компанії прийшли гроші. Це було, як з одної кишені в іншу перекласти, у мене було 10 рахунків», – виправдався свідок.

Кириченко свідчив під тиском правоохоронців?

Сергій Власенко також не зміг дізнатися від Кириченка, чи залишилися в нього відео, аудіо чи документальні докази того, що Юлія Тимошенко бодай якось пов’язана з убивством.

Зі свого боку, захисник екс-прем’єра навів виписку з банку про те, що спершу Кириченко заплатив Мільченку, і лише за кілька днів йому прислала (іншу суму) фірма, «Сомоллі Ентерпрайзес», що її пов’язують з Тимошенко.

Зрештою, свідок на запитання захисту почав лаятися і вимагати, щоб самі адвокати надали «відео чи аудіодокази, що Тимошенко непричетна».

Цікава деталь: нерухомість Кириченка була під арештом, а його хвора дружина – в слідчому ізоляторі. Однак перед тим, як він зголосився свідчити у справі вбивства Щербаня, тиск на нього та його родину припинився. Крім того, свідок не зміг пояснити, чому раніше приховував від американського слідства (у справі Лазаренка) інформацію про нібито відомий йому зв’язок Тимошенко з убивством, і про те, що саме через його рахунки надходила оплата за вчинення цього злочину.

Сергій Власенко після засідання закликав українців самим робити з цих фактів висновки про те, хто дійсно міг бути замовником убивства.

Зі свого боку, прокурор Олег Пушкар допитом задоволений. «Важко собі уявити більш однозначні свідчення. Кириченко чітко заявив, що за його інформацією, замовниками вбивства щербаня є Тимошенко і Лазаренко. І мене дивують запитання захисту про якісь документальні докази. Навряд чи домовленості про скоєння тяжких злочинів фіксуватимуть на якісь носії. Щодо інших свідчень, то всі вони оцінюватимуться у комплексі, а не окремо», – сказав прокурор.

Олег Пушкар відмовився повідомити журналістам про час наступного судового засідання і про те, кого зі свідків покличуть. Однак запевнив, що таких свідків прокуратура вже знайшла. Окрім того, в Генпрокуратурі обіцяють допитати в суді й саму Тимошенко – коли вона одужає, й Павла Лазаренка – якщо на це погодиться уряд США.

Від «Аратти»: формальна сторона допиту свідка є важливим елементом судового слідства. Чи можна назвати свідчення Кириченка «допитом свідка»?
Очевидно, що слідча дія відбувалася за сумнівних правових обставин.

Зокрема, допит громадянина США Кириченка мав відбуватися не у приміщенні українського консульства, а у суді США в присутності американського судді, який привів би свідка до присяги з тим, аби у того наступила відповідальність за лжесвідчення, згідно з законодавством США. Також правова процедура передбачала обов’язкову присутність під час допиту свідка повноважного представника Мінюсту США, а сама телеконференція мала б відбуватися по захищеному каналу зв’язку.

Отже, оскільки процедура допиту громадянина США не була дотримана, то виникає питання: на скільки ці покази легітимні в якості доказу, якщо Кириченко перебуває за межами юрисдикції українського правосуддя і не може нести відповідальності за лжесвідчення?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Пістолетне право»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.