Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Життя і здоров’я шахтарів дешевшають

Добробут 5987 переглядів

Опубліковано - 21.06.2013 12:56 | Всі новини | Версія для друку

Життя і здоров’я шахтарів дешевшають
Життя і здоров’я шахтарів дешевшають
Через падіння цін на вугілля і небажання модернізувати виробництво кількість порушень у галузі з початку року зросла майже на 11%.

Про результати масштабної перевірки Держпромнагляду розповів голова незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко.

Згідно з результатами перевірки, за чотири перші місяці 2013 року на українських шахтах було виявлено 117,6 тис. порушень техніки безпеки – це на 10,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Роком раніше число порушень за цей період зросло лише на 1,2%, пише "Коммерсантъ Украина".

Кількість порушень зростає і в державних, і в приватних компаніях. Проте темпи зростання порушень на приватних шахтах вищі, ніж у середньому по ринку.

Так, на приналежній ДТЕК шахті "Комсомолець Донбасу" кількість порушень зросла до 1,39 тис. випадків (+36%).

На підприємствах "ДТЕК Ровенькиантрацит" і "ДТЕК Свердловантрацит" виявлено 38 тис. порушень (+25,5%). В цілому по ДТЕК кількість порушень склало 52,4 тис. (+21,8%). На держшахтах було зафіксовано 65,4 тис. порушень.

"Згідно з чинним законодавством, шахтам дають можливість виправити порушення і тільки потім у разі невиконання рекомендацій штрафують", – розповів член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський.

Загальний розмір штрафів, стягнутих Держпромнаглядом, як правило, в цілому по галузі не перевищує 1-1,5 млн грн на рік.

За словами Пашинського, зараз зростання числа порушень техніки безпеки набагато вище, ніж у попередні роки, коли кількість порушень або зовсім не збільшувалася, або росла максимум на 2-3% на рік.

Голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець відзначає, що зношення фонду шахт вже досягло 85%, і з кожним роком ситуація погіршується. "І державні, і приватні шахти не можуть нормально працювати, їхня продукція не може конкурувати з вугіллям, що поставляється на ринок з шахт-копанок. Вони змушені демпінгувати. І їм просто не вистачає грошей на модернізацію і підтримку техніки безпеки, що і призводить до зростання числа порушень", – заявив Волинець.

Утім, член комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександр Мирний зазначає, що кошти на поліпшення технічного стану вугільної галузі є.

"Ціни на вугілля знизилися на 10%, вартість електроенергії і заробітна плата не підвищилися, а розмір дотацій державним збитковим шахтам в I кварталі виріс на 52%, до 3,6 млрд грн, – зазначив Мирний. – А це означає, що у шахт були гроші, але витрачали вони їх не на те, що потрібно".

Як повідомлялося раніше, станом на 10 червня сума заборгованості із зарплати працівникам вугільної галузі становитла 96,2 млн грн, або майже 10% від загального боргу по країні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.