Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніки «покращення». Як обігріти дитсадки та школи векселями?

Добробут 7374 перегляди

Опубліковано - 30.09.2013 14:07 | Всі новини | Версія для друку

Хроніки «покращення». Як обігріти дитсадки та школи векселями?
Хроніки «покращення». Як обігріти дитсадки та школи векселями?
В Україні починається опалювальний сезон. Цього року за спожите тепло бюджетні установи розраховуватимуться з теплокомуненерго не грошима, а векселями. Чи обігріють векселі школи та лікарні?

Через різке похолодання опалювальний сезон в Україні починається на півмісяця раніше. Вже потеплішали батареї у лікарнях і дитсадках деяких західних регіонів, а в понеділок опалювати пологові будинки, шкільні заклади, медустанови почнуть і у столиці.

В ці установи зазначай подають тепло в першу чергу, а розраховуються вони за опалення чи не найостанніші, оскільки різницю в тарифах бюджетних установ покривають в Україні з держбюджету.

Однак через те, що грошей в держбюджеті бракує, ТЕЦ не можуть розрахуватися з НАК "Нафтогаз України". "Через відсутність коштів у бюджеті на компенсацію пільг по житловій субсидії, теплопостачальні підприємства заборгували НАК "Нафтогаз України приблизно 8 мільярдів гривень. Це ставить під загрозу вчасний початок опалювального сезону", - заявляє секретар комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Слова депутата з фракції УДАР Віталія Чугуннікова наводить прес-служба партії.

"Красиві папірці"

Втім в уряді запевняють, що ситуація під контролем, адже в цьому році запроваджується новий механізм компенсації різниці в тарифах за спожиті комунальні послуги – казначейськими векселями. Ними бюджетні організації розраховуватимуться за послуги з теплопостачальниками, а ті, в свою чергу, з НАК "Нафтогаз". "А що робитиме з ними Нафтогаз? Векселями ж не розрахуєшся з "Газпромом". Вони там так і зависатимуть. Векселі - це ж не гроші, а красиві папірці. Оплачувати їх ніхто не буде, бо бюджет пурожній", - констатує директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. Він називає таку схему субсидування української енергетичної системи "звичайним окозамилюванням".

Економісти наголошують, що механізм розрахунків казначейськими векселями в Україні не врегульований, адже не відомо, хто буде кінцевим отримувачем векселів. "Якби можна було залишати їх для застави для рефінансуваня у банках чи розраховуватися ними за податковими зобов’язаннями, то це мало б сенс, а так будуть лише накопичуватися взаємні неплатежі за надані комунальні послуги", - вважає директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий. Експерти певні, що запровадження розрахунків векселями погіршить стан українського житлово-комунального господарства, яке й так ледь животіє.

Бартер повертається

"Це повернення до 90-х, коли діяв бартер, бо ці векселі не підкріпленні грошима. Як за них можна ремонтувати мережі, платити зарплати?", - запитує аналітик Інституту публічної політики Ільдар Газізулін.

Він не виключає, що векселі повернуть "ручне керування" в житлово-комунальне КГ. Все це негативно вплине на якість послуг, які отримуватимуть споживачі, оскільки фінансовий стан теплопостачальних компаній погіршуватиметься, адже вони не отримуватимуть "живих грошей" на розвиток.

"Підняття тарифів неминуче. Уряд просто всіма способами відтягує цей процес", - вказує Газізулін.

В уряді ж наполегливо стверджують, що немає необхідності підвищувати ціни на газ та теплоенергію. "Аналіз свідчить, що діючі тарифи практично всюди покривають видатки з виробництва теплової електроенергії. Треба мобілізувати всі зусилля і погасити заборгованість. І припинити говорити про необхідність підвищувати тарифи: такої необхідності немає", - заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Експерти попереджають, що, не отримуючи коштів, теплопостачальні компанії можуть обмежити постачання тепла до бюджетних установ і зігрітися у лікарні чи дитсадку буде проблематично.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.