Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Політреклама в українських школах. Чому мовчить Уповноважений Президента з прав дитини?

За право людини 6260 переглядів

Опубліковано - 1.10.2013 14:27 | Всі новини | Версія для друку

Політреклама в українських школах. Чому мовчить Уповноважений Президента з прав дитини?
Політреклама в українських школах. Чому мовчить Уповноважений Президента з прав дитини?
Політична реклама все ще присутня в українських школах – зокрема, у зошитах та щоденниках. Експерти вказують уряду на порушення прав дітей.

Шкільні зошити і щоденники дедалі більше перетворюються на інструмент політичної пропаганди, переконана 30-річна харків’янка Олена, мати учня третього класу однієї зі шкіл міста. "Моя дитина спочатку цілий рік дивилася на обличчя Президента, потім – мера. Цього року в школу приходили купа нардепів, які роздавали безкоштовно і зошити, і лінійки, і інше приладдя зі своїми фото і підписами", - розповіла вона DW.

Свій протест "політиці у школі" вона висловила просто: "Ми не все змогли купити для школи, тому я заклеїла деякі фото, щоб дитина не бачила".

Випадків "політичної реклами" в українських школах не поменшало, констатує голова фракції "Батьківщина" в Харківській обласній раді, екс-заступник харківського губернатора з питань науки та освіти Людмила Бєлова.

"Ми не проводимо моніторинг кількості скарг. Але скарги є, і тенденція така, що якщо раніше "портрети" були поширеним явищем лише в міських школах, то тепер це все просувають у глибинку – райцентри, села. І у "цій портретній галереї" присутні навіть керівники районного рівня і депутати."

Політична реклама в школах дозволена

Дуже часто зошити і щоденники стають майданчиком для розміщення різноманітного змісту через неврегульоване законодавство, заявила DW голова Комітету ВР з питань науки і освіти Ліля Гриневич. "Усі навчальні матеріали, які несуть певний зміст, повинні обов’язково проходити експертизу на можливість використання в навчальному процесі, - пояснює політик. - До переліку матеріалів, що мають отримувати такий дозвіл, зошити і щоденники не включено."

Обов’язкову експертизу зошитів і щоденників в Україні скасували кілька років тому. За даними Урядового порталу, така процедура зараз має рекомендаційний характер. На необхідності поновлення обов’язкової експертизи усіх зошитів і щоденників неодноразово наголошувала Національна комісія з захисту суспільної моралі. За інформацією офіційного сайту Нацкомісії, аналіз змісту, приміром, шкільних зошитів, у торгівлі, неодноразово показував, що велика кількість їх мають ілюстрації, що не відповідають Держстандарту і містять рекламу.

Нацкомісія звертала увагу уряду на те, що розміщення будь-якої реклами, окрім соціальної, заборонена ухваленою чотири роки тому державною програмою "Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини".

Заступник голови Всеукраїнської вільної профспілки працівників освіти і науки Тамара Захарченко звертає увагу і на те, що наявність політичної реклами в зошитах і щоденниках можна кваліфікувати як порушення законів про освіту. "Навчання в школах відбувається на підставі програм, затверджених Міністерством освіти. Жодного слова про те, що фото теперішніх політиків та чиновників мають бути присутніми у процесі, там немає", - заявила вона DW.

Порушення прав дітей

Більшість вчителів реагують на політичну рекламу мовчки, зізнається DW на умовах анонімності вчителька однієї з харківських шкіл: "А що ми можемо сказати і кому? Зараз у нас мода пішла – кожна школа за рахунок, звичайно, батьків робить свій щоденник, і в ньому розміщують ще й фото директора, вчителів". Вчителька невдоволена ще однією "модою", якою примусово захопилися школи, - розвішуванням портретів Президента Віктора Януковича по класах і коридорах.

Такі скарги від вчителів, кажуть у Вільній профспілці, надходять не тільки з Харкова, а й з Запоріжжя, Дніпропетровська, Сум, Донецька. "Будь-які такі портрети я розцінюю як "промивання мізків". Дітям нав’язують, що тільки від цих поважних людей усе залежить. Таке собі приховане виховання рабів", - каже Захарченко.

З тим, що "політична реклама" в школах є порушенням права дитини на свободу вибору, згодні усі опитані DW експерти. Вони закликають уряд "не відволікати дітей від навчання" і вжити заходів щодо забезпечення повного і незаангажованого контролю за виглядом зошитів та щоденників.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.