Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Бути чи не бути?

Національне питання 11691 перегляд

Опубліковано - 18.05.2006 15:50 | Всі новини | Версія для друку

Бути чи не бути?
Бути чи не бути?
Сьогодні депутати Донецької обласної ради ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної в області, а в Києві біля Кабінету Міністрів України пройшла акція “Не будь байдужим до рідної мови”, де кожний охочий міг висловитися “БУТИ” чи “НЕ БУТИ” українській мові в Україні – аби привернути увагу до мовного питання, яке мало бути сьогодні розглянуте на нараді в Кабміні.

На сесії Донецької облради сьогодні за рішення про надання російській мові статусу регіональної в області проголосували 122 депутати зі 133, присутніх у залі, проти – 3, не голосували – 7, утримався – 1, повідомляє Радіо Ера-FM. Сесія облради встановила, що на території Донецької області, поряд із державною українською мовою для діловодства, документації та взаємовідношення населення, державних, громадських органів, підприємств, установ і організацій, а також освіти, науки й культури, може використовуватися російська мова.

Також сесія облради ухвалила рішення про те, щоб направити звернення до Верховної Ради України з пропозицією про надання російській мові статусу державної разом з українською. Зокрема в цьому документі говориться, що серед представників різних національностей, що проживають в Україні, 21% є росіянами й близько 1/3 населення держави вважає російську мову рідною. Разом із тим, як підкреслюється в зверненні, Конституція України недостатньо враховує особливості національно-культурного розвитку суспільства й відносить російську мову до мов національних меншин.

За даними Донецької облради, 74,9% населення Донецької області вважають російську мову рідною. Пропозицію про надання російській мові статусу регіональної було винесено на сесію трьома фракціями – Партією регіонів, блоком Наталії Вітренко “Народна опозиція” та Комуністичною партією України. Фракція Соціалістичної партії також заявила про підтримку цього рішення.

Як повідомлялося раніше, місцеві ради Луганської області, а також Харкова й Севастополя ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної. Крім того, про намір розглянути це питання на найближчій сесії 23 травня заявили також представники Партії регіонів і Прогресивної соціалістичної партії в Одеській облраді.

17 травня ми отримали SMS-повідомлення такого змісту: “Українській мові в Україні: бути чи не бути? Прийди завтра о 10-ій ранку до будинку Кабміну та напиши на дошці відповідь на це питання!”. Сьогодні, 18 травня, о 10-й ранку навпроти Кабміну стояли дві дошки – на одній було “БУТИ!”, а на другій – “НЕ БУТИ!”, де кожний охочий міг написати у довільній формі відповідь на поставлене запитання.

Прийшло небагато охочих висловитися. Напевне, було більше журналістів, представників якихось українських громадських організацій і музикантів-співаків, таких, як небайдужий Сашко Положинський з гурту “Тартак”, хлопці з гуртів “ОтVінта” та “Флайzza”. Дехто з проїжджаючих на машинах українців зупинялися і писали свої вимоги – “БУТИ українській мові!”, а дехто навіть додавав такі коментарі: “Вітренко – зараза!”.

Чи призведе до чогось така народна ініціатива, доводиться сумніватися, але сам прецендент, без сумніву, заслуговує на увагу урядовців.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.