Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Європейські регулятори оприлюднять звинувачення для «Газпрому» у монополізмі

Газоват 6447 переглядів

Опубліковано - 22.04.2015 10:59 | Всі новини | Версія для друку

Європейські регулятори оприлюднять звинувачення для «Газпрому» у монополізмі
Європейські регулятори оприлюднять звинувачення для «Газпрому» у монополізмі
Після багатьох місяців розслідування європейські регуляторні органи мають представити 22 квітня офіційне звинувачення «Газпрому», якого європейські компанії звинувачують у монополізмі.

Висунення офіційних звинувачень найважливішій російській компанії може ще більше погіршити відносини Європи з Росією. Водночас це матиме значення не лише для бізнесу «Газпрому» в Європі, але і для України.

Європейські антимонопольні органи можуть змусити «Газпром» не лише заплатити штраф, але і зажадати від російської компанії змінити стиль роботи і зробити його більш прозорим. Ці висновки матимуть значення не лише для бізнесу «Газпрому» в Європі, але і для України.

Політика ціноутворення «Газпрому» викликала нарікання європейських компаній, які вважають, що своїми високими цінами російський газовий монополіст знищував конкурентів. Доходи «Газпрому» є головним джерелом поповнення бюджету, тож очікується, що вердикт антимонопольних органів ЄС призведе до нового витку протистояння заходу з Москвою, яке нині було продиктовано головним чином агресією Росії щодо України.

Як зазначає газета New York Times, будь-яка організована спроба змусити «Газпром» змінити свою бізнес-модель розглядається у Москві, як новий фронт у протистоянні, яке в Росії бачить, як «економічну війну» проти своєї країни, розпочату минулого року санкціями, пов’язаними з Україною.

Європейські антимонопольні органи можуть позбавити російське керівництво можливості використовувати ціну газу в політичних цілях для вбивання клину між європейськими країнами. А це важливо для України, для якої збереження європейської єдності у питанні санкцій щодо Росії може стати питанням життя і смерті.

Те, що «Газпром», маючи справу зі спільним європейським ринком, може втрати можливість контролювати, куди в кінцевому результаті потрапить його газ, в Європі та у США розглядають як важливий чинник європейської енергетичної безпеки. Виконавчий директор дослідницької та консалтингової компанії East European Gas Analysis, що базується у США, Михайло Корчемкін говорить, що економіка і політика тісно переплелися у цій справі, і спроби обійти Україну в постачанні газу в Європу, ймовірно, ні до чого не призведуть.

«Турецький потік» можна легко зупинити забороною на продаж «Газпрому» послуг на побудову підводних газопроводів. «Газпром» замовив цю послугу в компаній з Італії та Швейцарії. Обидві ці країни наклали санкції на Росію і можуть легко їх розширити, внісши у список санкційних товарів баржі-трубоукладники», – пояснює енергетичний експерт та колишній працівник «Газпрому» в інтерв’ю Російській службі Радіо Свобода.

Сам «Газпром» шукатиме компромісу з ЄС

Європа є найважливішим ринком для Росії, звідки надходить половина доходів компанії «Газпром». Але залежність Європи від російського газу постійно зменшується. На думку Корчемкіна, суперечка з «Газпромом», швидше за все завершиться компромісом, як це було під час подібних суперечок європейських антимонопольних органів з європейськими енергетичними компаніями. І зацікавлений у цьому компромісі буде перш за все, сам «Газпром».

«Європа дуже швидко зменшує споживання газу. Навіть за умови збереження частки «Газпрому», обсяг постачання приречений на скорочення. Тому головним завданням «Газпрому» є не допустити падіння поставок швидшого, ніж європейського ринку в цілому. Тому, я думаю, що в результаті «Газпром» і ЄС домовляться, і «Газпром» виконає вимоги Європейської Комісії», – прогнозує експерт.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.