Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Археологічна сенсація. Колесо, яке знайшли на Одещині, виявилося найдавнішим у Європі

За межею віків Регіон: Одеська область 15984 перегляди

Опубліковано - 22.04.2007 04:05 | Всі новини | Версія для друку

Колесо на території України має більш давню історію - про це свідчать керамічні моделі (на фото) прадавніх возів часів існування Трипільської цивілізації
Колесо на території України має більш давню історію - про це свідчать керамічні моделі (на фото) прадавніх возів часів існування Трипільської цивілізації
Унікальній знахідці – чотири з половиною тисячі років. Одеське колесо лише на тисячу років молодше за шумерське, знайдене в Месопотамії. Вік нашого підтвердив радіовуглецевий аналіз. Історики навіть не можуть оцінити його вартість.

Колесо разом із возом знайшли біля поховання знатного вельможі часів енеоліту, а саме - ямної культури (2-а половина 3-го - початок 2-го тисячоліття до н. е. )

На тривалий час колесо залишили в запасниках Одеського археологічного музею. І лише зараз - після радіо-вуглецевого аналізу - підтвердилися найсміливіші припущення: це дійсно світова сенсація. Жодна знахідка європейських археологів до цього не була настільки цінною, - пишається археолог, який його відкопав.

Сергій Охотников, заступник директора Одеського археологічного музею:
“Для мене це була одна з перших експедицій, якщо не найперша, по-друге, - така знахідка вельми рідкісна для археолога. Знахідок коліс від Дунаю до Криму не більше десятка, а наша - одна з тих, що краще збереглися.”
За чотири з половиною тисячі років дерев’яний пристрій став схожим на купку вуглинок
За чотири з половиною тисячі років дерев’яний пристрій став схожим на купку вуглинок
Нині сенсаційну знахідку перевезли в Одеський археологічний музей. За чотири з половиною тисячі років дерев'яний пристрій став схожим на купку вуглинок, але все ж зберіг форму. Решта - чотири колеса, знайдених археологами — розсипалися в порох.

Сергій Охотников:
“Ми його викопали цілком, відреставрували, але, не дивлячись на всі наші старання, - воно розсипалося на невеликі шматочки. Проте, уявлення про зовнішній вигляд цього колеса, про зовнішній вигляд воза, якому воно належало, у нас все-таки є.”
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.