Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Довкола «Інтера» дедалі гарячіше

Кримінал Регіон: м.Київ 11649 переглядів

Опубліковано - 5.09.2016 12:29 | Всі новини | Версія для друку

Довкола «Інтера» дедалі гарячіше
Довкола «Інтера» дедалі гарячіше
Відповідальність за напад на телеканал «Інтер» мають розділити безпосередні нападники, правоохоронці, а також керівники і власники каналу «Інтер» – за безвідповідальну інформаційну політику.

Таку думку висловила медіа-експерт Наталія Лігачова, коментуючи події, що відбувалися у неділю поблизу одного з приміщень медіа групи «Інтер». Там активісти, які протестували проти проросійської позиції телеканалу, палили шини, спалахнув вогонь і в самій будівлі.

Як повідомили у поліції Києва, близько 16:30 у неділю до них надійшов виклик на вулицю Щусєва про те, що невідомі особи палять шини під офісом телевізійної продакшн-студії. За вказаною адресою розташований офіс компанії «Національні інформаційні системи», що створює програми «Новини», «Подробиці», «Подробиці тижня» для телеканалу «Інтер». З’ясувалося, що біля будівлі зібралася група з приблизно 20 осіб, вони встановили туристичні намети, тримали плакати з написами «Інтер – агент Кремля» та принесли шини, які згодом підпалили і кинули у будівлю, за попередньою інформацією, димову шашку, почалася пожежа. Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook речниця відомства Оксана Блищик.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомили, що у будівлі вогонь спалахував двічі «внаслідок занесення стороннього джерела запалювання».

Згодом телеканал «Інтер» заявив, що до приміщення вривалося близько 15 людей, які зробили кілька пострілів і підпалили будівлю. В результаті пожежі повністю згоріла студія програми «Подробиці», кілька співробітників отруїлися чадним газом, одна співробітниця каналу зламала під час пожежі ногу. Inter Media Group, до складу якої входить телеканал «Інтер», звертається до президента України із закликом втрутитися в ситуацію з метою «відновлення законності і захисту від протиправних дій», повідомила прес-служба.

Керівник Inter Media Group Ганна Безлюдна у коментарі для Радіо Свобода додала: «Ми вважаємо, що влада повинна негайно з цим розібратися і в подальшому подібного не допускати».

Поліція затримала шістьох осіб – учасників пікету, які висловлювали свою незгоду з інформаційною політикою цього мовника, повідомив директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

«Але хто вчинив підпал – буде встановлено під час слідства», – зауважив він.

За словами речника МВС, за фактом події буде відкрито провадження за двома статтями – 296 «Хуліганство» та 194 – «Умисне знищення або пошкодження майна». Політичної символіки під час пікету не було.

«Зокрема, серед затриманих – учасники бойових дій, ветерани», – сказав він.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков згодом в ефірі каналу «1+1» уточнив, що затримані своїх імен не приховували, серед них є колишні бійці 30-ї бригади ЗСУ. Сам Аваков минулого тижня закликав Національну раду з питань телебачення та радіомовлення і Службу безпеки України відреагувати на факти, на його переконання, антиукраїнської та антидержавної позиції телеканалу «Інтер».

За офіційно не підтвердженою інформацією, пізно ввечері затриманих звільнили, призначивши допити на вівторок і четвер. На понеділок також була анонсована блокада центрального офісу телеканалу «Інтер» під гаслом «Інтер – геть». Про її організаторів поки не відомо.

Відповідальність має бути спільною – медіа-експерт

Події і скандали довкола телеканалу «Інтер», пов’язані з проросійською позицією чи загрозами інформаційній та національній безпеці – пряма компетенція правоохоронних органів. Водночас парламентський комітет з питань свободи слова та інформаційної політики також мав би звернути на це увагу, принаймні, у межах своєї компетенції, вважає перший заступник голови цього комітету Ольга Червакова, яка, до речі, свого часу працювала на «Інтері».

«Я не хочу знімати відповідальність з комітету, і комітет має це розглянути, на мою думку, але я вважаю, що правоохоронні органи тут дійсно дуже серйозно не допрацювали. Я думаю, якщо буде комітет, якщо буде таке засідання, ми будемо ініціювати присутність і Міністерства внутрішніх справ, і Служби безпеки України для того, щоб нам пояснили, що відбувається. Наскільки обґрунтованими були ті звинувачення, які пролунали, з точки зору правоохоронних органів, і чому правоохоронні органи не вчинили таких дій, які б попередили самосуд, який відбувся», – сказала народний депутат.

Натомість медіа-експерт Наталія Лігачова вважає, що крім безпосередніх нападників на телеканал та поліції, яка цьому не змогла запобігти, відповідальність повинні нести також топ-менеджери і власники медіагрупи.

«Бо вони провокують і провокували дуже давно певну частину українського суспільства, тією редакційною політикою, яку вони весь час ведуть. Коли ще зараз з’ясувалося, що вони цю редакційну політику погоджували із так званими «ДНР» і «ЛНР» – це вже вибухнуло такою бурхливою реакцією негативною у великої кількості людей. Я б все ж таки говорила і про якусь частину відповідальності саме власників і топ-менеджменту каналу», – переконана Лігачова.

Вона також наголосила, що Нацрада з телебачення і радіомовлення чи СБУ не можуть прямо впливати на контент, який виробляється телеканалом, адже в Україні немає і не може бути державної цензури, поки не оголошено воєнний стан. Але в умовах гібридної війни керівництво і власники «Інтера» мали потурбуватися у тому числі за життя та безпеку своїх співробітників, наголосила експерт.

У соцмережах чимало політиків висловили засудження діям пікетувальників.

Телеканал «Інтер» уже неодноразово пікетували, зокрема у лютому через інцидент з лайкою в прямому ефірі продюсера програми «Подробности недели» росіянки Марії Столярової, яку згодом звинуватили в симпатизуванні бойовикам на Донбасі і депортували з країни. За даними СБУ, їй заборонили в’їзд до України на п’ять років.

На початку серпня в інтернеті оприлюднили архів листування співробітниці так званого «міністерства державної безпеки» угруповання «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Із його вмісту випливає, що низка українських телеканалів, зокрема, «Інтер», узгоджували тексти своїх сюжетів із представниками підтримуваного Росією збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним. Утім, досі немає висновків щодо автентичності цих матеріалів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Кримінал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.