Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Посли країн-членів НАТО висловили солідарність із Туреччиною

Політика 2973 перегляди

Опубліковано - 28.02.2020 19:48 | Всі новини | Версія для друку

Турецька самохідна артилерійська установка обстрілює цілі сирійського режиму в провінції Ідліб, 28 лютого 2020 року (за повідомленням Міністерства оборони Туреччини)
Турецька самохідна артилерійська установка обстрілює цілі сирійського режиму в провінції Ідліб, 28 лютого 2020 року (за повідомленням Міністерства оборони Туреччини)
Союз НАТО закликає Росію і Сирію «активізувати зусилля для пошуку шляхів мирного врегулювання ситуації у Сирії».

Разом із тим посли країн-членів НАТО висловили солідарність із Туреччиною, чиї підрозділи зазнали втрат внаслідок удару, завданого підтримуваними Росією урядовими силами режиму президента Сирії Асада.

Внаслідок інциденту у сирійській провінції Ідліб – коли 27 лютого турецькі підрозділи були атаковані з повітря підтримуваними Росією урядовими силами режиму президента Сирії Башара Асада – ризик прямого конфлікту між Росією і Туреччиною значно виріс, вважають аналітики. За останніми даними, внаслідок удару загинули не менш ніж 33 турецькі військові і 36 були поранені.

Втрати турецької армії можуть кардинально змінити хід сирійської війни, пишуть оглядачі.

За словами турецької влади, удар завдали сирійські урядові сили, проте відомо, що в останні тижні більшість авіаударів у регіоні проводили російські бойові літаки.

Анкара вимагає від Москви і Тегерана припинити підтримувати наступ Дамаска на провінцію Ідліб і зупинити бомбардування районів, де перебувають мільйони мирних жителів.

Туреччина – член НАТО

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу говорив із генеральним секретарем НАТО ЄНСОМ Столтенбергом по телефону одразу після нападу.

28 лютого у Брюсселі відбулося спеціальне засідання послів країн-членів НАТО, яке скликали на прохання Туреччини.

Як повідомив після засідання Столтенберг, посли країн-членів НАТО висловили солідарність із Туреччиною.

Консультації проводилися відповідно до статті 4 Вашингтонського договору про заснування НАТО, пояснив Столтенберг у твітері.

Відповідно до статті 4, кожен із членів альянсу має право попросити провести консультації, якщо вважає, що існує загроза для його територіальної цілісності, політичної незалежності або безпеки.

НАТО закликає «мирно врегулювати»

Країни НАТО закликали Росію і Сирію активізувати зусилля для пошуку мирного врегулювання конфлікту в Сирії.

«Ми закликаємо Росію і сирійський режим припинити наступальні операції і масовані повітряні удари. Ми також закликаємо Росію і Сирію повністю поважати міжнародне право», – заявив Столтенберг після наради послів країн НАТО в Брюсселі.

Він «закликав усі сторони до деескалації цієї небезпечної ситуації і уникнення подальшого погіршення жахливої гуманітарної ситуації у регіоні».

При цьому деякі очільники країн-членів НАТО, зокрема президент Франції Емманюель Макрон, раніше критикували Туреччину за те, що офіційна Анкара вирішила ввести війська на територію північної Сирії, не порадившись із союзними країнами.

Реакція Росії

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган і президент Росії Володимир Путін теж «обговорили ситуацію в ході термінової телефонної бесіди».

«Простір для діалогу є завжди, сьогодні відбулася телефонна розмова президентів Путіна і Ердогана на прохання лідера Турецької Республіки Розмова була ґрунтовною, вона була присвячена необхідності зробити все, щоб виконати початкові домовленості щодо зони деескалації», – сказав журналістам Лавров.

«Ми підтверджуємо нашу повну прихильність домовленостям, досягнутим між президентами Російської Федерації і Турецької Республіки Путіним і Ердоганом щодо того, що потрібно робити в зоні деескалації Ідліб: відмежувати нормальну опозицію від терористів, демілітаризувати внутрішній пояс у цій зоні таким чином, щоб звідти ніхто не міг обстрілювати позиції Сирії, російську військову базу, і забезпечити безперешкодне використання автомагістралей, які через цю зону проходили. Це залишається нашими спільними з турецькими колегами цілями», – повідомив міністр закордонних справ Лавров.

Що Україна?

«Україна глибоко занепокоєна суттєвою ескалацією ситуації в Ідлібі і засуджує дії режиму Башара Асада і Російської Федерації, яка його підтримує і надає йому усіляке сприяння, внаслідок чого гинуть як військові, так і цивільні. Висловлюємо щирі співчуття турецькій стороні, яка втратила своїх військових, і солідаризуємося з позицією НАТО і світової спільноти, яка закликає до негайного припинення насильства і виконання попередньо досягнутих домовленостей у рамках врегулювання сирійського питання. Стражданням людей має бути покладено край і відвернено чергову гуманітарну катастрофу в Сирії», – з такою заявою виступило 28 лютого Міністерство закордонних справ України.​

Також міністр оборони України Андрій Загороднюк повідомив, що у телефонній розмові з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром висловив співчуття щодо загибелі і поранення турецьких військових в результаті обстрілу, «влаштованого в Ідлібі режимом президента Сирії Асада за підтримки збройних сил Росії».

«Вчорашня жахлива трагедія вкотре засвідчила, що дії Російської Федерації не мають кордонів та становлять загрозу для всього світу. Загибель людей – це завжди величезне горе для усієї країни. І в Україні, де шостий рік гинуть наші захисники, як ніде розуміють це», – написав Загороднюк на своїй фейсбук-сторінці.

За даними турецьких ЗМІ, президент Туреччини Ердоган 27 лютого скликав екстрену нараду в Анкарі, а турецькі сили почали здійснювати удари у відповідь по сирійській армії в провінції Ідліб.

Прес-секретар владної Партії справедливості і розвитку Омер Челік назвав інцидент «нападом» на Північноатлантичний альянс.

Тим часом Росія направляє до берегів Сирії два військові кораблі з крилатими ракетами «Калібр-НК», повідомило в п’ятницю російьське агентство «Інтерфакс» із посиланням на російський Чорноморський флот.

Фрегати «Адмірал Макаров» і «Адмірал Григорович», оснащені ракетним комплексом «Калібр-НК», здійснюють плановий перехід із Севастополя в далеку морську зону, де увійдуть до складу сил постійного угруповання Військово-морського флоту в Середземному морі, говориться в повідомленні прес-служби Чорноморського флоту.

За даними прес-служби, кораблі вже почали проходження турецьких проток Босфор і Дарданелли.

Третій фрегат Чорноморського флоту цієї серії, «Адмірал Ессен», виконує завдання в Середземному морі з грудня 2019 року, нагадали в прес-службі.

Туреччина направила в Ідліб тисячі військовослужбовців, щоб зупинити наступ сирійської армії, але відсутність повітряної підтримки перешкоджає її зусиллям.

Росія веде масовану повітряну кампанію по всій провінції, завдаючи ударів по лікарнях, школах і житлових будинках. За три місяці загинули не менш ніж 300 людей.

Анкара попросила США надати ракети Patriot для захисту турецьких військовослужбовців і закликала НАТО забезпечити дотримання безпольотної зони, щоб захистити три мільйони мирних мешканців, повідомляє «Голос Америки».

Сирійське бюро спостереження за правами людини, що працює в Лондоні, але має інформаторів на місцях подій у Сирії, напередодні повідомило, що сирійські урядові сили, підтримувані Росією, взяли під повний контроль південь провінції Ідліб після нових наступальних дій проти повстанців.

Останніми тижнями війська президента Сирії Башара Асада за підтримки Росії влаштували руйнівний для повстанців наступ, щоб знищити останній іще не підконтрольний їм повстанський анклав у країні. Через це вони захопили значні території на півдні провінції Ідліб і в сусідній провінції Алеппо.

Туреччина у відповідь на наступ Асада наростила військову присутність в Ідлібі, намагаючись допомогти опозиції. Надходять повідомлення про успіхи загонів збройної опозиції за підтримки турецької армії. Стверджується, що вони повернули собі контроль над містом Саракіб у провінції Ідліб і перекрили шосе з Алеппо в Дамаск.

Наступ військ Асада спричинив велику хвилю біженців: за даними ООН, від кінця грудня близько 900 тисяч людей у регіоні, понад половина з них діти, були змушені залишити свої домівки чи тимчасові житла, залишившись без даху над головою в холодний зимовий час.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.