Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ОПЕК і Росія узгодили припинення нафтової “цінової війни”

Економіка 3260 переглядів

Опубліковано - 10.04.2020 10:34 | Всі новини | Версія для друку

ОПЕК і Росія узгодили припинення нафтової “цінової війни”
ОПЕК і Росія узгодили припинення нафтової “цінової війни”
Сторони погодили рекордне скорочення обсягів видобутку нафти на 20 мільйонів барелів на добу. Утім, для відновлення балансу на ринку цього недостатньо.

Учасники зустрічі країн-експортерів нафти в форматі ОПЕК+ погодили у четвер, 9 квітня, умови скорочення обсягів нафтовидобутку задля стабілізації світових цін. За даними агенції новин Reuters, що посилається на власні джерела в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та в російській делегації, сторони домовилися зменшити обсяги видобутку сировини загалом на 20 мільйонів барелів на добу. Досягнуті обсяги скорочень нафтовидобутку відповідають близько 20 відсоткам світових поставок.

Представники ОПЕК і Росії запевнили журналістів Reuters, що їм вдалося подолати всі наявні раніше розбіжності щодо скорочень нафтовидобутку. "Це глобальна угода", - запевнило одне з джерел, що представляє ОПЕК, не уточнивши, чи візьмуть у ній участь США, на чому раніше наполягали Росія і деякі з країн-членів ОПЕК.

Досі спроби досягти компромісу в цьому плані наражалися на суперечки між двома провідними країнами-експортерами нафти - Саудівською Аравією і Росією. Після того, як у березні цього року члени ОПЕК+ не змогли домовитись про скорочення обсягів нафтовидобутку, Саудівська Аравія оголосила готовність наростити видобуток сировини до 10-11 мільйонів барелів на добу. Це спричинило різкий обвал цін на нафту.

Рекорд, але замалий для стабілізації ринку

Попри те, що досягнуті домовленості щодо скорочення обсягів видобутку є безпрецедентними, вони не зможуть призвести до вирівнювання між попитом і пропозицією. Нині світовий попит на нафту впав на 30 мільйонів барелів на добу, що становить 30 відсотків світового видобутку. Причиною цього стали заходи боротьби з подальшим поширенням коронавірусу, що призвело до масового простою літаків, кораблів та інших видів транспорту й різкого зменшення обсягів пасажирських і транспортних перевезень. Тож навіть досягнуте скорочення обсягів нафтовидобутку на 20 мільйонів барелів не зарадить країнам-експортерам "чорного золота", що потерпають від раптового падіння цін на нафту.

Минулого місяця ціна нафти еталонної марки Brent досягла 18-річного мінімуму, а 9 квітня барель цієї нафти торгувався в районі 33 доларів, що вдвічі нижче рівня кінця 2019 року. Від раптового просідання вартості нафти програють також компанії, котрі займаються розробкою родовищ сланцевої нафти в США та нафтоносних пісків у Канаді.

Участь США під питанням

Раніше в Кремлі наголошували, що нова угода щодо скорочень обсягів нафтовидобутку "навряд чи можлива" без участі інших гравців на ринку, насамперед Сполучених Штатів. На необхідності залучення США, котрі на тепер є найбільшою у світі країною-виробником нафти, наголошували також і в ОПЕК. Однак Вашингтон ще не продемонстрував готовність погодитися на таке радикальне скорочення обсягів нафтовидобутку.

Дотепер найбільшим одноразовим скороченням обсягів нафтовидобутку було зафіксовано в розпал фінансової кризи 2008 року - тоді країни-члени ОПЕК узгодили зменшення обсягів видобутку сировини на 2,2 мільйона барелів на добу, нагадує Reuters.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.