Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Американські сенатори закликають США і Європу разом протистояти Росії і Китаю

Світ навколо нас 1947 переглядів

Опубліковано - 23.09.2020 12:05 | Всі новини | Версія для друку

Американські сенатори закликають США і Європу разом протистояти Росії і Китаю
Американські сенатори закликають США і Європу разом протистояти Росії і Китаю
Росія і Китай залишаються головними загрозами для НАТО і трансатлантичних відносин, вважають законодавці США.

Голова Комітету з міжнародних відносин Сенату США сенатор від Республіканської партії Джеймс Ріш (James Risch), виступаючи у вівторок, 22-го вересня, в рамках онлайн-форуму вашингтонського Центру аналізу європейської політики (CEPA) щодо майбутнього трансатлантичних відносин, зазначив, що Північноатлантичний альянс є «найбільшим військово-політичний союзом в історії». Його члени залишаються «прихильні загальним цінностям щодо захисту демократії, індивідуальної свободи і верховенства закону», і це особливо важливо сьогодні, коли в світі спостерігається зростання «авторитарних ідеологій і імперських тенденцій», підкреслив сенатор.

Також у вівторок у своєму виступі перед Генеральною Асамблеєю ООН президент США Дональд Трамп поклав на Китай відповідальність за пандемію коронавірусу та закликав міжнародну спільноту притягнути Пекін до відповідальності.

«Я рішучий прихильник НАТО», - сказав сенатор Ріш, підкресливши, що Сполучені Штати і Європа повинні співпрацювати у протидії загрозам, що походить з боку Росії і Китаю.

«У трансатлантичних відносинах ніколи не буває нестачі в питаннях, які необхідно вирішувати, чи йдеться про Білорусь, Україну, "Північний потік-2 "або згубний вплив на наші суспільства і вибори. Здається, що завжди існують загрози, які ставить перед нами Росія », - зазначив сенатор Ріш.

Однак, перед альянсом ставить нові загрози і націлений на розширення свого впливу Китай, додав він: «Обидві сторони Атлантики визнають, що Китай є світовою державою, а не країною, що розвивається. Саме Китай стане найбільшою загрозою для трансатлантичного альянсу. Китай - наш економічний конкурент, але це змагання має бути законним. Ми повинні більше вимагати дотримання Китаєм принципів верховенства закону і міжнародних норм».

Для протидії зростанню політичного і економічного впливу Пекіна, яке не ґрунтується на прозорих і демократичних принципах, США і Європа повинні об’єднати свої зусилля, ще раз підкреслив сенатор від Республіканської партії.

Сенатор-демократ Корі Букер (Cory Booker), член Комітету з міжнародних відносин Сенату США, підкреслив, що трансатлантичне партнерство, і особливо НАТО, є наріжним каменем національної безпеки США і Європи.

«Ми ставали на сторону один одного не лише із загального почуття обов’язку, а й виходячи із загальних цінностей, мети і розуміння нашої спільної долі. Члени НАТО солідарно підтримали Сполучені Штати після атак 11 вересня, задіявши Статтю 5 і взявши на себе зобов’язання нашої колективної оборони», - зазначив він під час свого звернення в рамках форуму.

Сенатор Букер нагадав про присутність американський військових в Польщі, «де НАТО і американські війська працюють пліч-о-пліч один з одним, об’єднані спільною рішучістю протистояти російській агресії», а також про низку спільних союзницьких місій, в тому числі в Афганістані і в Сомалі.

Головними загрозами для союзників Північноатлантичного альянсу сенатор-демократ також вважає Росію і Китай.

Росія продовжує поширювати дезінформацію і використовувати інші тактики «гібридної війни» для дестабілізації західних суспільств, каже сенатор Букер: «Вони прагнуть послабити наші інститути, намагаються посіяти хаос з тим, щоб змусити нас засумніватися в істині, зруйнувати наш демократичний шлях розвитку і використовувати наші слабкості для своєї вигоди».

«Втручання Росії у вибори 2016 року в США не стало кінцем. Воно стало продовженням її стратегії щодо ведення кібервійни з метою посіяти розбрат і нестабільність. Згідно з останніми повідомленнями, російські військові активно атакували щонайменше 200 різних груп і організацій США, залучених до виборів 2020 року. І немає жодних підстав вважати, що вони на цьому зупиняться. Їх зусилля спрямовані не лише на дестабілізацію своїх сусідів, але і на ослаблення і підрив демократії в усьому світі».

Китай же продовжує посилювати свій вплив у світі за допомогою «недобросовісних практик», які, серед іншого, порушують основні правила міжнародної торгівлі і підривають принципи вільного ринку, додає сенатор.

«По-різному і у різному масштабі, і Росія, і Китай затято працюють над вдосконаленням і розвитком як невійськових, так і військових інструментів для здійснення контролю і впливу, включно з використанням глобальної дезінформації, штучного інтелекту, квантових обчислень і інших нових технологій. Їх дії вимагають відповіді з боку самого сильного альянсу в міжнародному співтоваристві - трансатлантичного партнерства », - робить висновок сенатор-демократ.

Однак, за нинішньої адміністрації, США не лише не є лідером альянсу, а й послаблюють його, вважає він: «Ми знаємо, що і Пекін, і Москва радіють що знижується лідерства Америки, сподіваючись, що ми продовжимо йти шляхом, по якому нинішня адміністрація слідувала останні три з половиною роки».

«Наша колективна здатність протистояти Росії і китайському впливу буде залежати від рішень, які США приймуть, щоб більш конструктивно і ретельно співпрацювати з нашими союзниками», - додає сенатор-демократ.

Президент США Дональд Трамп неодноразово наголошував, що у стосунках із Альянсом він, серед іншого, виступає за збільшення країнами-членами власних витрат на оборону. Трамп наголошував, що його акцент на цьому питанні призвів до збільшення видатків на оборону з боку країн-членів НАТО.

Такі кроки адміністрації Трампа, як виведення частини військових США із Німеччини, подаються його критиками, як послаблення НАТО. При цьому США збільшують свою військову присутність у Польщі.

"Німеччина платить Росії мільярди доларів на рік за енергію, і ми маємо захищати Німеччину від Росії. Що це таке? Також, Німеччина не виконує своє забов’язання витрачати 2% на оборону щодо НАТО. Через це ми виводимо деякі війська із Німеччини!", - заявляв Трамп на своїй сторінці у Twitter у липні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.