Аратта - На головну

10 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


БілАЕС - геополітичний проєкт, який несе загрозу ЄС

Політика 1258 переглядів

Опубліковано - 11.02.2021 19:10 | Всі новини | Версія для друку

Білоруська АЕС у Островці
Білоруська АЕС у Островці
Європарламент ухвалив резолюцію щодо Білоруської АЕС. У ній електростанцію в Островці називають джерелом небезпеки для ЄС. Євродепутати вважають, що БілАЕС не виконує стандарти безпеки.

У Європарламенті Білоруську АЕС (БілАЕС) у Островці вважають джерелом загрози для Євросоюзу. Про це йдеться у резолюції, ухваленій на пленарному засіданні Європарламенту в четвер, 11 лютого. За неї проголосували 642 євродепутати, проти були 29 парламентарів, ще 21 - утримався, повідомляє кореспондент DW.

ЄП: БілАЕС - загроза безпеці та здоров’ю в ЄС

"Європарламент із занепокоєнням зауважує, що електростанцію створюють як геополітичний проєкт Білорусі та Росії, та що її будівництво та майбутня експлуатація є джерелом можливої загрози для безпеки, здоров’я та захисту довкілля у ЄС та його державах-членах", - зазначається у резолюції, автором котрої став румунський євродепутат Крістіан-Сільвіу Бушой з фракції Європейської народної партії.

У Європарламенті також занепокоєні "поспішним" введенням БілАЕС в експлуатацію. На думку євродепутатів, станція "не відповідає найкращим міжнародним стандартам захисту довкілля та ядерної безпеки, включно з рекомендаціями МАГАТЕ". Нагадаємо, що влада Білорусі наполягає на відповідності АЕС міжнародним стандартам. А ось у Європарламенті вважають, що Білорусь "вибірково" підходить до стандартів МАГАТЕ та ЄС.

У резолюції уточнюється, що БілАЕС розташована лише у 50 кілометрах від Вільнюса, а також близько розташована до інших країн ЄС - Польщі, Латвії та Естонії. Крім того, проєкт реалізується, незважаючи на протести громадян Білорусі та білоруських неурядових організацій, додають євродепутати. Також резолюція нагадує про інциденти наприкінці 2020 року - вибухи чотирьох трансформаторів і пошкодження системи охолодження, а також про вісім відомих інцидентів під час будівництва АЕС.

Оцінка БілАЕС експертами з ЄС і України

Ухвалення резолюції відбулося на тлі місії експертів Європейської групи з регулювання ядерної безпеки (ENSREG) та Єврокомісії на БілАЕС. Вона працювала 9-10 лютого. Експерти представляють кілька країн ЄС і Україну. Вони повинні були перевірити виконання основних рекомендацій з покращення безпеки БілАЕС, підготованих ENSREG у 2018 році за підсумками стрес-тесту електростанції у Островці. Ця місія повинна була пройти ще в грудні 2020 року, але вона не відбулася, бо представники Білорусі не взяли участі у підготовчій відеоконференції. Результати місії мають бути затверджені та опубліковані на початку березня.

У резолюції Європарламент привітав цю місію та наголосив, що всі питання безпеки повинні бути вирішені ще до початку комерційної експлуатації БілАЕС, запланованої на березень. Євродепутати шкодують через такий "поспішний" запуск і закликають Єврокомісію домогтися від влади Білорусі відкласти цей старт до моменту, "поки всі рекомендації ЄС за підсумками стрес-тесту не будуть цілком виконані, всі необхідні вдосконалення безпеки не будуть готові, а білоруське суспільство та сусідні країні не будуть належним чином поінформовані про вжиті заходи".

У Європарламенті нагадали про те, що країни Балтії, чиї енергосистеми працюють синхронно з Білоруссю та Росією, зупинили комерційний імпорт електроенергії з Білорусі. DW раніше пояснювала, як це працює. У резолюції ж зазначається, що електроенергія з Білорусі досі може потрапляти на ринок країн Балтії через російські мережі. Через це Європарламент закликав Єврокомісію розробити та запропонувати заходи, які и не допустили потрапляння електроенергії з БілАЕС до Латвії, Литви та Естонії.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.