Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


СНІД став вбивцею абсолютно випадково

Охорона здоров`я 10939 переглядів

Опубліковано - 16.06.2006 19:31 | Всі новини | Версія для друку

СНІД став вбивцею абсолютно випадково
СНІД став вбивцею абсолютно випадково
Розгадано найстарішу таємницю ВІЛ. Дослідники нарешті з’ясували, чому цей збудник викликає в людини СНІД і нешкідливий для більшості мавп.

Вчених давно турбувало питання: чому ВІЛ руйнує імунітет людини, у той час як у мавп інфекція протікає без істотної шкоди для їхнього здоров’я? Міжнародна команда дослідників під керівництвом німецьких вчених знайшла, цілком ймовірно, відповідь на це питання: вірус під свого розвитку втратив здатність контролювати імунну реакцію в тілі свого господаря.

Людина, що заразилася ВІЛ, практично в 100% випадків заражається СНІДом, тобто її імунна система, зрештою, перестає працювати. У більшості приматів, інфікованих вірусом імунодефіциту мавп (ВІО), не спостерігається схожих зі СНІДом симптомів. Тільки шимпанзе і деякі інші мавпи, варіант ВІО яких схожий із ВІЛ, занедужали схожими зі СНІДом захворюваннями.

Як з’ясували дослідники з команди Франка Кірхоффа і Міхаеля Шиндлера з Університету Ульма, ключем до розгадки смертоносної агресивності збудника СНІДу є протеїн, названий "Негативним фактором" або скорочено Nef.

У найдревнішому варіанті вірусу білок мав здатність тримати під контролем імунітет свого носія: він міг регулювати активність так званих Т-клітин. Для розмноження вірусу було присутнє необхідне число Т-клітин, однак не так багато для того, щоб спровокувати підвищену реакцію імунітету.

Ця здатність була втрачена під час наступного розвитку вірусу. У безпосереднього попередника ВІЛ її вже не було. Внаслідок цього ВІЛ-інфекція призводить до постійної гіперактивності захисної системи організму. Т-клітини поділяються, розмножуються і відразу гинуть. У результаті, через кілька років імунна система руйнується, що і приводить до СНІДу.

Як навчитися жити з ВІЛ?

Постійно висока активність імунної системи "є єдиною відмінністю між хвороботворними й інфекціями, що піддаються лікуванню,, викликуваними вірусами, що послаблюють імунітет. Фатальна зміна, на думку вчених, відбулося в безпосереднього попередника вірусу шимпанзе, оскільки варіант Nef у шимпанзе теж не має контрольної функції.

Підтвердження цих припущень учені бачать і в тому, що ВІО зі справною функцією Nef у природі зустрічається в 20 разів частіше, ніж ВІО зі зміненим варіантом. Крім того, недавно було встановлено, що ВІЛ прийшов з Камеруну.

"Раніше вважалося, що підвищена реакція імунної системи є правильним засобом проти СНІДу", - говорить Кірхофф. Однак зараз стає очевидним, що це невірна стратегія: "Важливо навчитися дозувати реакцію імунітету". Можливо, за допомогою медикаментів вдасться домогтися того, щоб ВІЛ-інфекція перейшла в людини в хронічну стадію і не привела до розвитку СНІДу - так, як це відбувається в мавп.

Spiegel, переклад InoPressa
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.