Аратта - На головну

11 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як правильно вибрати “здорового” кавуна

Охорона здоров`я 13974 перегляди

Опубліковано - 8.08.2006 15:20 | Всі новини | Версія для друку

Як правильно вибрати “здорового” кавуна
Як правильно вибрати “здорового” кавуна
Настав час баштанних плодів. І беззаперечний лідер серед них - кавун. Як отримати насолоду від споживання кавунів і водночас розрізнити “здоровий”, без вмісту нітратів, кавун? Кілька маленьких порад.

У гонитві за урожаєм

Нерідко в гонитві за урожаєм середньостиглі сорти стимулюються азотними добривами, що позначається на нашому здоров'ї. Нітрати, що скупчилися в кавуні, при вживанні благополучно перебирається в людський організм. Наслідки можуть виявитися важкими - гостре інфекційне отруєння або ж хронічна інтоксикація, яку медики називають "кумулятивним ефектом".

При потраплянні до організму людини нітрати (самі по собі безпечні) перетворюються на інші солі азотної кислоти - нітрит. Нітрит пригнічує клітинне дихання. У високих дозах вони знижують працездатність, викликають відчуття втоми. Можливі запаморочення, непритомність. Також можливе загострення хронічних захворювань серця.

Доросла людина легко переносить дозу 150-200 міліграм в день. Гранично допустима доза - 500 міліграм на добу, при потраплянні до організму 600 міліграм нітратів і більш наступає отруєння. Для важкого отруєння маленької дитини достатньо 40-50 міліграм. Майже щорічно гине декілька десятків дітей від 2 до 5 років. Причина - скиба кавуна або дині. 80-100 міліграм нітратів, що містяться в них, ніяк не відіб'ються на дорослому, але можуть бути смертельні для маленької дитини.

Наступна небезпека, яка причаїлася в кавуні, а також на його поверхні - мікроби. Якщо під час завантаження-розвантаження кавун тріскається, то витікаючий з нього сік стає чудовим середовищем для розмноження мікроорганізмів, які викликають гострі кишкові захворювання.

Поширений прийом продавців для доказу стиглості кавуна - вирізувати з нього невелику пірамідку - також не обіцяє нічого гарного. По-перше, невідомо, що тим самим ножем різали, та чи взагалі мили його коли-небудь. А по-друге, навіть якщо усередині плоду не було збудників захворювань, то тепер з великою часткою вірогідності можна сміливо стверджувати, що вони там з'явилися.

П`ять ознак нітратного кавуна:

- постукайте по кавуну - відчуття, немов б`єте по приспущеному м`ячу;

- зріз гладкий і навіть глянцевий на вигляд, хоча повинен світитися цукровими крупинками;

- якщо розкришити м`якоть в склянку з водою, то вода стане рожевою або червоною, здоровий кавун зробить рідину просто каламутною;

- м`якоть бліда з товстими прожилками;

- якщо при стисненні кавун не тріщить, але на вигляд зрілий, значить, дозрів він не без чужої "допомоги".

Корисний в усіх відношеннях

Кавун вважається кращим природним сечогінним засобом: він відмінно виводить солі та шлаки, а тому його нерідко рекомендують лікарі - при подагрі, захворюваннях нирок, печінки, серця та шлунку. Крім того, в кавуні міститься багато заліза, тому його вводять в раціон хворих анемією. Корисно гризти дзернята кавуна - їхнє масло за своїми якостями нагадує мигдальне.

Кавун їдять всі. І навіть ті, хто постійно сидить на дієті, - оскільки в одному кілограмі кавунової м'якоті міститься не більше 480 ккал. А нещодавно ізраїльські учені виростили "дієтичний кавун": у ньому калорій на 40% менше.

Здоровий смугастий

Як зрозуміти, що ви не помилилися з вибором кавуна.

Перший показник природної стиглості кавуна - суха плодоніжка (хвостик на верхівці плоду). Кавуниця(слід від квітки на нижньому 'полюсі' плоду) - лише анатомічний дефект квітки, із стиглістю він ніяк не пов`язаний.

Вважається, що стиглий кавун повинен дзвеніти, якщо по ньому поплескати долонею. Насправді звук залежить від того, розм`якшилася всередині м`якоть чи ні. Якраз зелений плід і дзвенітиме, а стиглий кавун повинен бути глухим.

Тріск, який видає кавун, якщо його стиснути руками, - хороша ознака. Такий товар можна сміливо купувати.

Земляна пляма внизу збоку, бажано, повинна бути жовтою, а не білою.

Стиглий кавун можна легко подряпати - провівши по ньому нігтем, ви без проблем знімете верхній шар шкірки.

Наостанок

Зберігати кавуни краще при кімнатній температурі, оскільки тоді вони зберігають більший вміст корисних речовин, ніж ті, які зберігалися в холодильнику.

Американські учені з'ясували, що в кавунах, що зберігаються при кімнатній температурі, з часом підвищується зміст каротіноїдов. Різницю можна побачити навіть неозброєним оком: після двох тижнів зберігання при кімнатній температурі кавун темніє, шкоринка стає тоншою.

У кавунів, що зберігаються в холодильнику, шкоринка залишається такою, якою вона була у момент зриву. Це говорить про те, що при кімнатній температурі кавуни продовжують дозрівати, а в холодильнику цей процес зупиняється, повідомляє РІА Новості.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.