Аратта - На головну

20 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У космольончиків наполягають: здоров’я тільки за гроші

Добробут Регіон: м.Київ 5818 переглядів

Опубліковано - 30.01.2009 12:40 | Всі новини | Версія для друку

У космольончиків наполягають: здоров’я тільки за гроші
У космольончиків наполягають: здоров’я тільки за гроші
Прокуратура не змогла перешкодити міській владі упроваджувати платну медицину.

Після того, як прокуратура розкритикувала пропозицію КМДА про платні медпослуги, на сайті міськадміністрації з'явився новий варіант проекту на ту ж тему. Новий список платних послуг тепер загальний для всіх медустанов міста.

Раніше розцінки розроблялися для кожної поліклініки і лікарні окремо. З'явилася в проекті і рядок про те, що для малозабезпечених (пенсіонери, учасники ВОВ, багатодітні сім'ї й ін.) медобслуговування залишиться безкоштовним. Але заплатити за «незахищені шари» доведеться всім іншим.

Список послуг тепер складається з 1169 найменувань. У ньому не забули практично нічого. Окремо розписані розцінки на обстеження для тих, хто хоче виїхати за кордон або отримати посвідчення водія. Розписали на декілька сотень рядків вартість аналізів. А ще УЗД (ультра-звукове дослідження), рентген, МРТ (магнітно-резонансна томографія) - все це оплачується додатково. Найдешевше УЗД - печінки - 44 грн. А УЗД серця обійдеться аж в 418 грн. Рентгенографія від 24 грн (кисті або стопи) і вище. МРТ - від 600 до 750 грн.

«Оцінили» і консультації лікарів 46-ти спеціалізацій: більшість прийомів коштуватимуть понад 100 грн. Передбачений і такий пункт, як консультація лікаря вдома. Відвідини терапевта, наприклад, обійдуться в 27 грн 69 коп.

Помітно, що новий проект намагалися «підігнати» під розпорядження Кабміну №989, яким визначається перелік медпослуг, за які можна брати гроші. Мабуть, прагнуть «догодити» прокуратурі - у адже неї були претензії саме до того, що міський список значно виходить за рамки урядового.

Але претензій все одно багато. Наприклад, ухвала Кабміну «дозволяє» брати плату за лабораторні, діагностичні і консультативні послуги ТІЛЬКИ в тому випадку, якщо людина прийшла без напряму від лікаря, за власним бажанням. А медогляди можуть бути платними тільки для тих, кому потрібно отримати візу, отримати автомобільні права або зброю.

Або огляд вдома: урядова ухвала виключає плату за подібну послугу, якщо стан здоров'я не дозволяє людині з'явитися в поліклініку особисто. А в проекті розпорядження КМДА подібних роз'яснень просто немає. Тим же людям, які звикли звертатися до лікарів не тільки за лікуванням, але і за профілактичною допомогою, турбота про здоров'я влітатиме в копієчку.

Що взагалі з цього виходить? А те, що багато хто до останнього зволікатиме платний візит до лікаря. Значить, на виявленні захворювань на ранній стадії можна ставити хрест. А лікувати запущені хвороби не тільки дорого, але і деколи вже безрезультатно. А ще різко збільшиться число пацієнтів, яким знадобиться екстрена допомога, яка, знову-таки, не завжди дає результат. Загалом, турбота про здоров'я киян в наявності.

У яку суму оцінили лікарів
(наведена вартість однієї консультації, в грн.)

Невропатолог - 127
Гастроентеролог - 129
Уролог - 132
Акушер-гінеколог - 135
Ендокринолог - 133
Онколог - 134
Кардіолог - 131
Алерголог - 132
Офтальмолог - 131
Терапевт - 140
Хірург - 131
Психіатр - 79
Психолог - 84
Отоларинголог - 132
Інфекціоніст - 82

Пропозиції, зауваження і побажання за проектом приймаються до 24 лютого. Отже не соромимося, надсилаємо! Адже до цих пір вимагають відповіді і інші питання:

- Чи залишиться безкоштовною невідкладна допомога, за якою звертаються без всяких напрямів? І хто і як визначатиме ступінь невідкладності?

- А решта послуг, які не входять в список проекту розпорядження, залишаться безкоштовними?

- Навіщо ми взагалі платимо податки, якщо доведеться платити за те, що повинне фінансуватися з бюджету?

- Чому влада дозволяє собі ігнорувати Конституцію, яка гарантує громадянам України безкоштовну медичну допомогу?

Куди надсилати зауваження:

1. КМДА: 01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36

2. ГУ з питань цінової політики: 03150, вул. Лабораторна,1, або на пошту [email protected]

3. Представництво Держкомітету України з питаннь регуляторної політики і підприємництва: 01011, Київ, вул. Арсенальна, 9/1, 209 або на пошту [email protected]


Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.