Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці позбавили Китай ексклюзиву на шовк

За межею віків 12538 переглядів

Опубліковано - 18.02.2009 23:07 | Всі новини | Версія для друку

Шовкові нитки, знайдені в долині Інду.
Шовкові нитки, знайдені в долині Інду.
Китай не був єдиним винахідником технології виготовлення шовку. Це право може виборювати цивілізація долини Інду, одна з якнайдавніших цивілізацій.

До такого висновку дійшли науковці з Гарвардського університету, які опублікували своє дослідження в журналі Archaeometry. Основні виклади наукової праці приведені на порталі Nature News.

Згідно сучасним уявленням, шовк був вперше вироблений в Китаї близько 5000 років тому (деякі фахівці називають цифри аж до 6000). Китайці ретельно оберігали технологію отримання шовкових ниток: найстаріші шовкові вироби інших країн датуються як мінімум 1500 роком до нашої ери.

Автори нового дослідження вивчали буси і намисто, знайдені при розкопках двох міст цивілізації долини Інду, - Хараппи і Чанху-Даро. У прикраси були вплетені шовкові нитки. Учені оцінювали товщину і форму окремих ниток. За цими показниками можна визначити, який вид тутового шовкопряда їх створив. Аналіз показав, що хараппські шовкові нитки були виготовленіі шовкопрядом з родини Antheraea, який мешкає лише в Південній Азії. Учені не змогли однозначно визначити походження ниток з Чанху-Даро, проте вони вважають, що їх синтезував шовкопряд, що відноситься до тієї ж родини. За китайський шовк "відповідальний" тутовий шовкопряд Bombyx mori.

Дослідники визначили, що хараппські шовкові нитки були виготовлені методом навивки. У Китаї використовували таку ж технологію, і вважалося, що вона була невідома в інших країнах аж до початку нашої ери. Шовкові нитки з долини Інду датуються від 2450 до 2000 роками до нашої ери. Таким чином, хараппська цивілізація винайшла технологію виготовлення шовку принаймні одночасно з китайською. На думку Шейли Вейнкер (Shelagh Vainker), фахівця з шовку з музею Ашмола при Оксфордському університеті, після виходу нової роботи пріоритет Китаю у винаході шовку може бути відновлений тільки після виявлення зразків, вік яких буде значно більше п'яти тисяч років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.