Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На півночі Латвії впало космічне тіло, люди не постраждали

Надзвичайна подія 9331 перегляд

Опубліковано - 26.10.2009 02:35 | Всі новини | Версія для друку

На півночі Латвії впало космічне тіло, люди не постраждали
На півночі Латвії впало космічне тіло, люди не постраждали
Метеорит або якийсь інший космічний об`єкт впав в неділю в районі містечка Мазсалаца в Валмієрському районі Латвії, ніхто не постраждав, повідомляють латвійські ЗМІ.

За даними інтернет-версії республіканської газети "Телеграф" в результаті падіння метеорита в Мазсалаца утворився кратер шириною 20 і глибиною 5 метрів. Метеорит впав неподалік від житлового будинку, проте люди не постраждали.

Фахівці Державної рятувальної служб Латвії та республіканського Центру радіації працюють на місці події. Також на місце падіння метеорита направлені представники Національних збройних сил республіки.
Характеристики метеорита, що впав (його розмір і вага) , поки не уточнюються.

Спеціаліст з моделювання процесів падіння небесних тіл, доктор наук Валерій Шувалов з Інституту динаміки геосфер РАН повідомив, що метеорит, який утворив такий кратер, може мати розмір приблизно один метр в діаметрі.

"Але це залежить від багатьох параметрів - швидкості, кута падіння, матеріалу, з якого він складається", - додав співрозмовник агентства РІА Новості.

"Небесний об'єкт" під час падіння видавав звук літака

"Спочатку я почув звук, що нагадує звук літака, що пролітає низько над землею. Потім побачив у повітрі палаючий об'єкт середньої величини", - цитує слова свідка події Ансіса Штейнбергса інтернет-портал Delfi.

Помічник начальника Державної пожежно-рятувальної служби Латвії (ДПРС) Інга Ветере не виключила, що об'єкт, який впав на території країни в неділю - може бути штучним супутником Землі або його фрагментом.

Пожежники і поліція Латвії розширили зону оточення навколо воронки, що утворилася в результаті падіння з неба поки невстановленого об'єкта в районі міста Мазсалаца, через загрозу радіаційного зараження.

Чим є цей об'єкт, на даний момент не можуть сказати навіть фахівці - виявити космічне тіло поки не вдалося. Все, що побачили співробітники ДПРС - кратер.
Карта місця падіння
Карта місця падіння
Обстеживши місце падіння "небесного тіла", фахівці виявили підвищений радіаційний фон

Як пояснив виданню Телеграф очільник Відземського відділення Державної пожежно-рятувальної служби Яніс Крастіньш, фахівці констатували трохи підвищений радіаційний фон - щоправда, у межах норми.

"Фон трохи вищий тільки в центрі, навколо кратера радіоактивного фону або хімічного забруднення немає, бажаючі можуть підійти і подивитися", - повідомив державний службовець. За словами представника ДПРС, це нічого не означає - фахівці поки що не визначили, що саме впало в районі Мазсалаца.

"Всередині кратера нічого не видно, можливо, залишки об'єкта можна знайти, якщо покопати, але ми поки нічого не чіпали", - відзначає Крастіньш.

У понеділок вранці, за його словами, на місце події прибудуть вчені, їм і належить визначити, що за об'єкт впав у Латвії.

Падіння метеоритів на очах у людей - вкрай рідкісна подія. Найбільше подібне явище, що спостерігалося відносно недавно - це так зване Сіхоте-Аліньське падіння. У лютому 1947 року залізний метеорит, загальна маса якого оцінюється в 60-100 тонн, упав, розпорошившись ще в повітрі на дрібні уламки, в Уссурійській тайзі, в горах Сіхоте-Аліна.

Остання подібна подія відбулася у вересні 2007 року в Перу, в області Пуно, неподалік від кордону з Болівією. Місцеві жителі побачили охоплений полум'ям об'єкт, який врізався в землю і вибухнув, залишивши кратер шириною 30 і глибиною шість метрів.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.