Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


САНДАРМОХ. Убієнним синам України

Наші новини 21693 перегляди

Опубліковано - 7.09.2006 16:58 | Всі новини | Версія для друку

Обкладинка книжки - гранітний Козацький хрест в урочищі Сандармох - пам'ятник вбитим українцям
Обкладинка книжки - гранітний Козацький хрест в урочищі Сандармох - пам'ятник вбитим українцям
На IV Всесвітньому Форумі українців під часи роботи Секції державно-політичного розвитку світового українства голова правління Карельського товариства української культури “Калина”Лариса Скрипникова презентувала книжку “Убієнним синам України. Сандармох”, в якій уперше надрукований список усіх українців, страчених в Карелії.

Карельська земля стала останнім притулком і для відомих творчих діячів розтріляного українського відродження – Миколи Зерова, Леся Курбаса, Миколи Куліша, Євгена Плужника, Валер’яна Підмогильного, Марка Вороного, Олекси Слісаренко... Страх перед творчою силою українців змушував радянську систему забирати їхні життя, йдучи проти законів людських і Божих...

Зараз в урочищі Сандармох Медвежо-горського району Карелії височіє пам’ятник – гранітний Козацький хрест “Убієнним синам України”, церемонія відкриття якого відбулася 5 серпня 2005 р. – в День пам’яті жертв політичних репресій. Були запрошені народні депутати України, але жодний не приїхав.

Як написав у книзі Василь Овсієнко, “Сандармох стався тому, що неукраїнський за складом і духом уряд Радянської України у 20-30-х роках здав Україну Росії. Він навіть своїх в’язнів не мав права утримувати на власній території”.

А Лариса Скрипникова у своїй статті книги пише: “Не буду називати відомі на весь світ імена письменників, міністрів, учених, артистів, бо ми всі перед Богом рівні. Наведу лише один факт: серед них є прізвища жінок, їм було по 25-30 років. Боже, яких мук вони зазнали! Вони страждали, як і чоловіки, як усі - мерзли, голодували, тяжко працювали. Але, але... - вони ж були молоді й гарні, страшно уявити, як їх принижували, ґвалтували... Нібито незручно про це казати, ми соромливо опускаємо очі - та це ж було! Замість ніжних рук чоловіків, наречених - нахабні пики, брудні руки катів! Страчене, замордоване життя...”

Зараз просто важко собі уявити, що “особливі трійки”, які створювалися представниками НКВС і секретарями обласних, крайових, республіканських організацій ВКП(б), вирішували долю людей – визначали “антирадянські елементи”, які без суда і слідства, без прокурорів і захисників, а здебільшого і без самих звинувачених підлягали розтрілу або висланню.

Операція розпочалася в серпні 1937 року і була припинена в листопаді 1938 року – це була наймасовіша “єжовська чистка” суспільства від категорій населення, що не годилося, за рішенням “особливих трійок”, для будівництва комунізму в Радянському Союзі, творець якого Ленін учив: “Будьте зразково нещадними. Розстрілювати, нікого не питаючи і не допускаючи ідіотської тяганини!” Цьому вождю тиранів в Україні й досі стоять пам’ятники, і біля них іноді збираються невмирущі комуністи та енкаведісти. Вони знищували українців, пам’ятник яким ставлять сучасні українці замість того, щоб зрівняти з землею пам’ятники катам їхніх предків.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Наші новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.