Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Найстародавніші в світі глиняні чеки і банки знайшли історики в долині Інду

За межею віків 14254 перегляди

Опубліковано - 24.11.2009 11:38 | Всі новини | Версія для друку

Територія Індської цивілізації
Територія Індської цивілізації
Припускають, що індська цивілізація бронзового віку, можливо, перша в світі розробила складну фінансову систему.

Вчені провели нове дослідження кераміки і глиняних табличок, виявлених близько 70 років тому в місті Хараппа на території сучасного Пакистану. Вони вважають, що жителі долини Інду в бронзовому столітті вже розробили складну фінансову систему для проведення торгових операцій, повідомляє Infox.ru.

Археологічний пам'ятник Хараппа знаходиться в пакистанській провінції Пенджаб. Тут збереглися руїни укріпленого міста бронзового віку. Городище відноситься до так званої культури кладовища H Індської цивілізації, розквіт якої припав на 2500-2000 роки до н.е. У той час в Хараппі жило, за підрахунками фахівців, приблизно 23 500 осіб.

Доктор Брайан Уеллс з Інституту математичних досліджень в Індії почав свою роботу близько десяти років тому, коли вперше побачив фотографії глиняних горщиків з Хараппи з мітками, які, як йому здалося, співвідносилися з їхніми розмірами. Проте він не міг перевірити розроблену ним теорію, поки не відвідав минулого місяця Нью-Делі, де зберігаються археологічні знахідки. Мітки збереглися на трьох типах глиняних горщиків. На найменших стояв знак "V" і три довгі риски. На середніх розмірів судинах - шість рисок, а на найбільших - сім.

Уеллс зміряв кожен з горщиків і визначив, що їх пропорції співвідносяться один з одним також як і риски - 3:6:7. Влучні на горщиках відповідають написам на глиняних табличках, в яких, на думку ученого, мова йде про обмін певної кількості зерна або якого-небудь іншого товару.

На думку Уеллса розмір глиняних посудин (найбільший з них має в діаметрі 2,7 м і ємкість 65 л) вказує на впорядковану систему товарообмінних операцій.
Іграшки з Хараппи
Іграшки з Хараппи
"Барельєфні таблички - це визначено якісь товарообмінні знаки. Посуд з Хараппи сягає завширшки одного метра - його не так-то легко перевезти з місця на місце. А рахунок або табличка могли мати репрезентативну цінність і активно використовуватися в економічному контексті", - відзначив Уеллс.

Учений припускає, що таблички, на яких фіксувалася певна міра харчів, могли бути еквівалентом заробітної плати або навіть кредитом.

"Можливо, що робота оплачувалася зерном, яке зберігалося в центральних сховищах. Таблички могли видаватися як оплата людям за будівництво або участь в якому-небудь іншому недовгостроковому проекті", - висловив свою точку зору Уеллс.

Хоча якнайдавніші монети і злитки були виявлені тільки в Месопотамії, на думку Уеллса, система вимірювань і оплата праці з'явилися набагато раніше в Індській цивілізації.

Стаття доктора Уеллса "Indus Weights and Measures" буде опублікована в журналі Antiquity наступного року.

Відзначимо, що детальний аналіз археологічних знахідок із застосуванням сучасних технологій може кардинально змінити погляди істориків багато речей. Наприклад, так медики в Бруклінському музеї оглянули мумію "Пані Хор", яку історики 60 років вважали жіночою, і виявили у неї чоловічі статеві органи.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.