Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Люди могли успішно проводити ампутації ще 9 тисяч років тому - археологи

За межею віків 10115 переглядів

Опубліковано - 26.01.2010 03:05 | Всі новини | Версія для друку

Поховання поблизу Бутьє-Буланкур
Поховання поблизу Бутьє-Буланкур
Люди, що жили в Європі близько дев’яти тисяч років тому, могли успішно проводити хірургічні операції, зокрема, ампутувати кінцівки, пишуть французькі науковці в статті, що опублікована в археологічному журналі Antiquity.

Автори дослідження, Сесіль Буке-Маркон (Cecile Buquet-Marcon) з Національного інституту превентивної археології Франції та її колеги пишуть, що їм вдалося виявити одне з найдревніших і добре збережених свідоцтв найдавнішої хірургічної практики під час вивчення останків, знайдених 2005 року в похованні поблизу Бутьє-Буланкур (Buthiers-Boulancourt), що за 70 кілометрів на південь від Парижа.

У похованні, що відноситься до культури лінійно-стрічкової кераміки (період неоліту), де знаходилися останки літнього чоловіка, що жив за 6,9 тисяч років до нашої ери, були відсутні кістки зап'ястя і частини лівої руки. Вчені встановили, що вони були вилучені в ході хірургічної операції, імовірно з застосуванням знезараження й анестезії.

Це відкриття, разом з виявленими нещодавно в Німеччині та Чехії аналогічними знахідками, вказує на те, що люди, що населяли Європу в епоху неоліту за 9,5 - 4,5 тисячі років до нашої ери, володіли медичними знаннями, достатніми для проведення складних операцій.
Ампутована кінцівка
Ампутована кінцівка
Раніше археологи не раз знаходили свідоцтва того, що в той період люди могли проводити трепанації черепа. Однак підтверджені випадки ампутації зустрічаються набагато рідше, і описується в роботі приклад, найраніший з виявлених на території Франції.

За словами дослідників, розміри і характер поховання вказують на особливий соціальний статус похованого, тому що в його могилі знаходилося озброєння (сокира і колюча зброя), а також рештки свійської тварини - вівці чи кози.

З огляду на обране місце видалення кінцівки, пацієнт отримав відкриту травму, і стародавній "хірург" ухвалив рішення відрізати кінцівку в місці перелому. Реконструкція за допомогою методів мікротомографіі виявила ознаки загоєння після операції, яке, як пишуть автори, швидше за все, пройшло за кілька місяців або років до смерті, повідомляє РІА Новості.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.