Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єгиптологи зробили одразу два сенсаційні відкриття: знайшли саркофаг древньої цариці і реконструювали обличчя знатної панянки

За межею віків 13555 переглядів

Опубліковано - 5.03.2010 03:54 | Всі новини | Версія для друку

Мумія Пані Кемет
Мумія Пані Кемет
Одразу два сенсаційні відкриття зробили дослідники Стародавнього Єгипту. Їм вдалося знайти гробницю древньої цариці Бехену і реконструювати вигляд відомої Пані Кемет. Вона виявилася справжньою красунею з чудовою фігурою і високим чолом.

У Саккарі, де знаходиться найдавніший некрополь столиці стародавнього царства Мемфіса, знайшли піраміду цариці VI династії Бехену.

Команда французьких археологів під керівництвом Філіпа Коломбера з університету Женеви досліджувала піраміду фараона Пепі I (2335-2285 роки до н. е.), і на захід від неї натрапила на 25-метрову піраміду, всередині якої знаходився саркофаг цариці, прикрашений так званими текстами пірамід. Ці зразки давньоєгипетської релігійної і заупокійної літератури прославляли загиблого і мали захистити його від бід і нещасть у загробному царстві.

"Ми знайшли добре збережений гранітний саркофаг, на якому викарбувані титули цариці, але нічого не говориться про особистість її чоловіка", - приводить слова Коломбера британська газета Independent.

Історики досі не знають, кого саме вважати чоловіком Бехену - Пепі I, який підкорив Південну Сирію, або його сина Пепі II, чиє правління вважається найтривалішим у світовій історії. Відповідно до джерел, цей п'ятий фараон VI династії прожив до 100 років, з яких 94 року був правителем Єгипту.
Реконструйована зовнішність Пані Кемет
Реконструйована зовнішність Пані Кемет
В свою чергу іспанські колеги Коломбера реконструювали лик Пані Кемет - високопоставленої єгиптянки, яка жила в кінці II століття н. е..

Її мумія зберігається в Єгипетському музеї Барселони і являє собою складну конструкцію, зроблену з перев'язувальних стрічок, штукатурки й дерева. На обличчі мумії лежала дерев'яна вощена дошка з зображенням миловидної дівчини - класичний фаюмський портрет.

Застосувавши ендоскопію та комп'ютерне сканування, співробітникам барселонського госпіталю Кірон вдалося довести, що Пані Кемет справді вирізнялася рідкісною красою. У дівчини були правильні риси обличчя, високе чоло і типовий ніс, що відрізняв уродженців дельти Нілу.

"Вражає унікальна подібність між реконструйованим обличчям і тим, що зображено на портреті", - відзначається в прес-релізі на сайті Єгипетського музею Барселони.

Аналіз мумії показав, що дівчина не цуралася роботи та фізичної активності і володіла чудовою фігурою. Пані Кемет померла зовсім юною, у віці 15-16 років. Іспанські вчені вважають, що вона могла померти від пологів, повідомляє Infox.ru
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.