Грузія не вірить у військову агресію з боку Росії, проте до такого кроку готова

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 2.10.2006 22:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1080

Президент Грузії Міхаїл Саакашвілі не вірить у те, що Росія може розпочати військові дії.

Про це він заявив під час передачі російських військовиків голові ОБСЄ Карелу де Гухту. Утім Грузія готова навіть до такого розвитку подій. Тим часом чільник ОБСЄ закликав вирішувати проблеми між країнами за столом переговорів та порадив Росії поновити транспортне сполучення з Грузією.
Грузія передала представникам ОБСЄ чотирьох затриманих російських військовиків, підозрюваних у шпигунстві. Їх мають допровадити до Росії. Для цього до Тбілісі прилетів голова ОБСЄ Карел де Гюхт. До Москви російських офіцерів доправить літак російського МНС. Із Гюхтом зустрівся президент Грузії Міхаїл Саакашвілі, який назвав крок Тбілісі "жестом доброї волі". А чільник ОБСЄ закликав Росію зробити зустрічні кроки, які допоможуть зняти напругу в російсько-грузинських відносинах.

Карел де Гюхт, голова ОБСЄ:
- Я вдячний президенту Грузії за його жест доброї волі. Сподіваюся, що Росія зі свого боку також зробить кроки назустріч. Я вірю у територіальну неподільність Грузії і вірю в те, що обидві сторони дотримуватимуться основних принципів міжнародного права.

Тим часом у Москві перед грузинським посольством відбувся мітинг молодіжної російської організації. Близько тридцяти демонстрантів протестували проти арешту російських військових у Тбілісі. І хоча від суботи територія навколо посольства оточена правоохоронцями, протестувальників пропустили до будівлі. Молодь передала до посольства пакет із іграшковими солдатиками. Свідки мітингу по-різному коментували події на площі та грузинсько-російський конфлікт загалом.

Ларіса Кібарєва, мешканка Кабардіно-Балкарії:
- Наша держава залежить від Росії в економічному плані, і тому не можна так поводитися, особливо такій країні, як Грузія.

Алєксандр Вондарьов, студент:
- Це агресія у відповідь на заборону ввезення до Росії грузинського вина та мінеральної води. Але мені здається, що Росія також має змінити свою поведінку. Це неправильна заборона.

Конфлікт між Росією та Грузією загострився після того, як у Тбілісі заарештували п’ятьох російських офіцерів, яким інкримінували шпигунство. Невдовзі чотирьом із них висунули офіційне обвинувачення, суд обрав для них запобіжний захід - двомісячне утримання під вартою. У відповідь Росія відкликала свого посла з Тбілісі, стягнула війська до кордону з Грузією та призупинила будь-яке транспортне сполучення із сусідньою державою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.