У квітневому Львові відбудеться фестиваль ім. Квітки Цісик

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.01.2011 17:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12777

2-3 квітня 2011 року у Львові буде проведено Міжнародний фестиваль українського романсу ХХ ст. ім. Квітки Цісик.

Квітка Цісик відома двома українськими альбомами: «Kvitka — Songs of Ukraine» та «Kvitka — Two Colors»

Фестиваль українського романсу є некомерційним і проводитиметься за кошти меценатів зі світової української діаспори, – повідомляє з прес-конференції кореспондент ЗІКу.

Дводенний масштабний захід, що передбачає конкурсну програму та заключний концерт, є логічним продовженням діяльності у Львові ініціативної групи, націленої на популяризацію українського романсу загалом та Квітки Цісик, зокрема.

Так, у Львові вже названо вулицю іменем Квітки Цісик, встановлено меморіальну дошку, а також проведено міжнародну музичну академію в приміщенні театру ім. Марії Заньковецької, – повідомляє співорганізатор фестивалю, представник української діаспори США, продюсер Олександр Гудмахер.

Логічним продовженням кампанії промоції всесвітньо відомої американської співачки українського походження стала ідея проведення фестивалю, – резюмує Гудмахер.

В рамках фестивальної програми передбачено конкурсний відбір серед учасників з 15 країн світу, що виступатимуть з двома композиціями – однією акапельною та одним твором з репертуару Цісик. На участь у фестивалі вже подали заявки громадяни Іспанії, Естонії, Латвії, Канади, США та Австралії. Заключний концерт фестивалю буде проведено в приміщенні театру ім. Марії Заньковецької. Про це повідомили організатори фестивалю.

Також в рамках дводенного марафону українського романсу у виконанні громадян різноманітних країн буде проведена виставка живопису, присвячена нашій співачці. Експозицію готуватиме куратор виставок Львівського палацу мистецтв Марія Семенова. Відповідаючи на запитання кореспонденту ЗІКу, яким чином залучатимуться до участі у виставці художники, Марія пояснила, що Палац працюватиме із митцями індивідуально, відбираючи роботи тих, хто зацікавиться ідеєю.

Квітка Цісик

Біографічна довідка:

Квітка Цісик (4 квітня 1953, Квінз, Нью-Йорк — 29 березня 1998, Мангеттен, Нью-Йорк) — американська співачка українського походження, співачка-сопрано, виконавиця українських народних і популярних пісень: виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні (у рекламі); співала у Гентській опері (Бельгія), фільм, в якому вона виконувала пісні, одержав «Оскар» («You Light Up My Life», 1977)

Квітка Цісик відома двома українськими альбомами: «Kvitka — Songs of Ukraine» та «Kvitka — Two Colors». Обидва альбоми були родинними проектами: її чоловік та інженер звукозапису, Ед Ракович (англ. Ed Rakowicz), спродюсував їх; сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Йванна — стежила за чистотою вимови доньки. У записі брали участь близько 20 музикантів, які грали на понад десяти різних інструментах.

1983-ого року з матір'ю Квітка відвідала Україну, а після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на Батьківщині. Її мрії не здійснилися: 29 березня 1998, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, померла від раку молочної залози.

З 1982 року і до самої смерті Квітка залишалася єдиним голосом компанії «Ford Motors» - вона була найпопулярнішою виконавицею рекламних джинглів у США.

Квітка Цісик більш відома за межами своєї етнічної батьківщини ніж в Україні. Проте в жовтні 2008 року в Українському домі пройшов творчий вечір «Незабутня Квітка», присвячений пам'яті цієї співачки — американки українського походження: захід — перший в Україні та єдиний україно-американський проект, досі присвячений Квітці Цісик.

1992 року Квітку хотіли запросити для участі в концерті з нагоди першої річниці незалежності України з піснею Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори».

За матеріалами Вікіпедії


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.