На Коломийщині пройде фестиваль імені Квітки Цісик

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.09.2012 18:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18289

8 вересня 2012 року на Циганському горбі у селі Ліски Коломийського району пройде п’ятий літературно-мистецький фестиваль імені Квітки Цісик.

Це свято розпочиналося ще у 1999 році, як поетичний фестиваль, проте на сьогодні це величний день не лише у історії села, але й у історії розвитку мистецтва України.

Історія створення і розвитку фестивалю доволі непроста. Він пов’язаний з іменем Квітки Цісик, геніальної американської співачки українського походження, яка фактично дала нове життя українській пісні. Завдяки їй світ пізнав і українську пісню у 80-90-х роках минулого століття.

Саме у селі Ліски Коломийського району жила родина Цісиків, дідусь і бабуся легендарної співачки, їхні діти – одна сестра і сім братів, серед яких був і батько Квітки - Володимир – відомий віртуоз-скрипаль. На сьогодні залишилося небагато представників цієї справді легендарної родини. У Польщі проживає двоюрідна сестра Квітки - Дарія Висоцька, а у Америці живе двоюрідна сестра Люба Павлик.

Сестри відомої усьому світу співачки планують приїхати цього року з дітьми та внуками на фестиваль до Лісок.

Історія самого фестивалю досить складна. Від початку свого заснування, було заплановано проводити його раз на два роки. Проте, після 2002 року, коли пройшов другий фестиваль, проводити його тривалий час не було змоги. І лише за підтримки Івано-Франківського осередку Спілки письменників України цей фестиваль зміг відновитися у 2010 році.

Цей фестиваль є справді унікальним серед розмаїття культурно-мистецьких заходів України. Насамперед, він привертає увагу до постаті Квітки Цісик, яку на сьогодні уже мало хто знає. Крім того, фестиваль привертає увагу до української пісні і до українського слова, а також до села і до його потреб.Програма фестивалю традиційна. Тут виступатимуть барди, лунатиме авторська пісня і звучатимуть, звісно ж, пісні з репертуару легендарної Квітки Цісик.

Підтримує фестиваль імені Квітки Цісик і управління культури обласної державної адміністрації, і особливо його керівник Володимир Федорак.

Але основне на фестивалі у Лісках – поезія, яка звучатиме протягом цього осіннього дня. До Лісок приїде чимало поетів не лише Прикарпаття, але й зі Львова, Чернівців, Києва. Організатори фестивалю очікують на приїзд голови НСПУ Віктора Баранова.

Проходитиме фестиваль на Циганському горбі, де коштом письменника Ярослава Ясінського (який і є засновником та організатором літературно-мистецького свята) поставлений пам’ятник просвітителям села. З часом саме тут постане і пам’ятник Квітці Цісик.

У цьому фестивалі є багато позитивних речей. Якщо село не будити, воно так і буде спати вічним сном. Коли є людина, яка бере на себе тягар отого „дзвоніння”, то гріх це не підтримати, особливо у сучасних умовах, коли усе українське відверто і цинічно попирається і нехтується. Наше завдання – підняти людей, щоб вони не спали летаргічним своїм сном”, – розповідає голова Івано-Франківського осередку Спілки письменників України

Дискографія Квітки Цісик (1980-1989) - http://toloka.hurtom.com/viewtopic.php?t=10920


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.