Трипільське поселення-гігант відкрили на Тернопільщині

Автор/джерело -  © “Погляд”



Дата публiкацiї - 15.11.2012 17:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19011

Перше в Західній Україні трипільське поселення-гігант відкрили у Теребовлянському районі на Тернопільщині. Розміри його — понад п’ять гектарів, а досі подібні знаходили тільки у Побужжі і Подніпров’ї.

— Поселення займало площу понад п’ять гектарів. Точніше можна сказати після проведення геодезичної зйомки поселення. Нам вдалося виявити три житла, одне з яких дослідили майже повністю, — розповіла директор обласної комунальної інспекції охорони пам’яток історії та культури Марина Ягодинська. — Але роботу ускладнює те, що тепер більшу частину трипільської пам’ятки займає село Зеленче. Це трипільське поселення уже увійшло у Державний реєстр нерухомих пам’яток України.

Наразі співробітники інспекції та дочірнього підприємства “Охоронна археологічна служба України “Подільська археологія” Інституту археології НАН України опрацьовують численні знахідки, які передадуть у Національний заповідник “Замки Тернопілля”.

— Серед усього іншого знайшли, наприклад, фігурки бичка і баранчика, — продовжує Марина Ягодинська. Та унікальне те, що на пам’ятці зафіксоване масштабне ткацьке виробництво. Тобто це могло бути поселення ткачів. Подальші дослідження доведуть повністю або спростують цю гіпотезу.

До слова, трипільське поселення біля Зеленче відкрив ще у 1956 році археолог Ігор Свєшніков. Але досі ніхто не знав, що воно — поселення-гігант.

— Я думаю, що такі поселення є і в Західній Україні. Просто вони ще не досліджені, — пояснює пані Ягодинська. — Тож потрібно і далі шукати.

Надавати наукову консультацію щодо методики дослідження таких поселень приїжджав археолог, кандидат історичних наук Едуард Овчинніков — дослідник трипільських протоміст. І він погоджується з тернопільськими колегами.

— Поселення біля Зеленче існувало на пізньому етапі Трипільської культури, — розповідає співробітник “Подільської археології” Василь Ільчишин.

Тобто трипільці жили на цьому місці приблизно чотири-п’ять тисяч років тому.

Цікаво, що після зникнення Трипільської культури на місці поселення жили вже люди епохи Бронзового віку. А в Х-ХІІІ ст. там знаходилось давньоруське поселення та християнське кладовище, повідомляє управління з питань туризму у Тернопільскій області.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.