В заходах до Дня пам’яті жертв Голодоморів і політичних репресій взяли участь десятки тисяч українців

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.11.2012 10:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19089

В Україні в День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій, що цьогоріч вшанували 24 листопада, було проведено 356 масових заходів, участь в яких взяло понад 45 тисяч осіб.

Про це повідомляє центр громадських зв’язків МВС.

«Під час проведення масових заходів з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів порушень громадського порядку не зафіксовано», - повідомили правоохоронці

По всій території держави охорону громадського порядку забезпечували понад 1,7 тис. працівників міліції.

Охорону громадського порядку в місті Києві забезпечували 55 працівників міліції.

Як повідомлялось, в акції вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років, яка проходила біля Меморіалу пам’яті, взяли участь понад три тисячі людей.

Також відповідні акції відбулись і в інших містах.

Зокрема у Луцьку на Театральному майдані сьогодні відбулася акція «Тоді нас міг врятувати хліб, учасники якої спробували передати трагічні події тих років у вигляді перфомансу. На майдані стояв стіл з хлібом, який стерегли НКВДисти.

У Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку на проспекті Свободи пройшло віче та зачитування листів митрополита УГКЦ Андрея Шептицького до світової спільноти про Голодомор.

Впродовж дня львів’янам та гостям міста на центральних вулицях Львова роздавали жалобні стрічки у пам’ять про загиблих від голоду.

Після обіду кількасот львів’ян зібралися на екуменічну молитву за загиблими під час голодоморів біля пам’ятника Шевченку, після цього о 15:59 пройшла загальноміська хвилина мовчання. По завершенні молитви на площі засвітили сотні свічок і лампадок.

В Івано-Франківську на Вічевому майдані відбулася громадська акція "Хліб життя".

Усі охочі мали змогу скуштувати страви, які змушені були споживати українці під час геноциду у 1932-1933 рр., щоб вижити: хлібці з насінням кропу, корою дуба, льоном, ромашкою, кукурудзяною крупою.

У Запоріжжі біля пам’ятного знаку пройшла панахида, яка закінчилася хвилиною мовчання та покладанням квітів. У ній взяли участь очільники міста і області, а також громадські активісти.

Увечері біля пам’ятника жертвам Голодомору у Запоріжжі люди виклали символічний хрест.

На Полтавщині делегації з усієї області приїхали сьогодні в Лубни, щоб загальнообласною спільнотою вшанувати пам’ять тих людей, які померли під час Голодомору.

Полтавці пройшли колоною до меморіалу «Голодомор - 1933», що установлений в Лубнах на найвищій точці Зажур-Гори. Після чого відправилися до Мгарського монастиря, де відслужили панахиду.

На Дніпропетровщині влада й опозиційні сили проводили свої заходи окремо.

За даними з облдержадміністрації, в офіційних заходах за участю губернатора взяло участь понад 500 людей, вони поклали квіти до меморіалу. Жалобне богослужіння на офіційних заходах провів керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ (МП) Симеон.

На жалобні заходи, організовані опозицією, зібралося також понад півтисячі людей. Окрім партійців - представників Об’єднаної опозиції «Батьківщина», «Свободи», «Нашої України» та Конгресу українських націоналістів, - у мітингу взяли участь і колишні репресовані сталінським режимом. Панахиду відслужили священики УПЦ (КП).

У Донецьку згадати жертв Голодомору 1932-33 років зібралося близько 150 людей. Організатором ходи виступило ВО «Свобода».

Люди пройшли від площі Леніна до пам’ятника Тарасу Шевченку і поставили свічки.

На Сумщині мітинги-реквієми за участі представників місцевої влади пройшли в обласному центрі, а також у в селі Піски. Де від голоду померло майже дві третини населення.

На Харківщині в храмах УПЦ сьогодні служать панахиди по жертвах Голодомору 1932-1933 років. Також у церквах влаштовують благодійні обіди для нужденних.

У Харківській ОДА повідомили, що сьогодні вранці були покладені квіти до пам’ятників жертвам Голодомору в Молодіжному парку, що на вулиці Пушкінській у центрі Харкова, а також у Парку пам’яті, що на вулиці академіка Павлова в Салтовському житловому масиві.

А на площі Свободи у Харкові люди виклали зі свічок хрест. Вони також принесли хліб, сіль, калину, яким діляться з перехожими.

Як повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики Криму, часи Голодомору сьогодні згадували літні жителі Джанкоя.

"У відділенні соціально-побутової адаптації Джанкойського територіального центру соціального обслуговування підопічні, яким більше 85 років, чудово пам’ятають той суворий час. Параска Шмалькова і Ніна Поворознікова із сльозами на очах ділилися спогадами свого голодного дитинства", - говориться в повідомленні міністерства.

Джанкойці влаштували поминальне чаювання, яке почалося із запалення свічки і хвилини мовчання.

Пам’ятні заходи, присвячені жертвам Голодомору, пройшли і в Сімферополі. В українськiй школi-гімназії запалили поминальні свічки, в бібліотеці ім. Жуковського пройшов відкритий урок історії "Гори, свічко пам’яті і скорботи". Загиблих від голоду українців сімферопольці вшанували і в акції поблизу Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира і княгинi Ольги УПЦ Київського Патріархату.

В Ужгороді на вулиці Можайського було урочисто освячено Животворящий Хрест Господній. Освячення здійснив єпископ Ужгородський та Закарпатський Кирил (УПЦ КП). На меморіальній дошці на самому Хресті написано: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо»/

Влада та опозиція у Херсоні на церемонії-реквіємі біля пам’ятника Жертвам тоталітарного режиму спільно вшанували пам’ять жертв голодоморів та масових політичних репресій.

За участі священнослужителів Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви та протестантських церков було проведено молебень за упокій душ жертв голодоморів і політичних репресій. Присутні вшанували пам’ять жертв хвилиною мовчання, після чого поклали вінки, квіти та запалені свічки до пам’ятника.

Люди тримали державні прапори та жалобні свічки, плакати з написами „Голодомор. Геноцид 32 – 33. Пам’ятаємо!”, „Не забувай про Голодомор!”.

В Житомирі до сотні людей прийшло на мітинг-реквієм до пам’ятника Скорботному ангелу, повідомляє Житомир.info. Люди запалили свічки коло пам’ятника та розгорнули плакат з надписом «Голодомор-1933. Біль пам’яті - засторога майбутньому».

Поминальні юогослужіння пройшли на Тернопільщині. На Театральному майдані Тернополя відбудеться акція, учасники якої запалять свічки і сформують «Хрест пам’яті» на честь жертв Голодомору.

Між тим у приміщенні Тернопільського музею політичних в’язнів відкрилася виставка «Голодомори в Україні». Директор музею Ігор Олещук, на стінах розміщені 17 стендів, на яких окреслено і описано трагічні моменти трьох голодоморів, які відбувалися в Україні. Він нагадав, що у той час багато людей, щоб врятуватися від голодної смерті, перетинали річку Збруч, де тоді проходив кордон, і вже на території Тернопільщини обмінювали коштовні речі та одяг на продукти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.