Нищення пам’яток триває. У столиці вночі горів Гостинний двір

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.02.2013 17:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19770

Сьогодні вночі «випадково» спалахнув дах пам’ятки архітектури, яку вже котрий місяць кияни відвойовують у забудовників.

Пожежа, яка почалася о 2-й ночі, тривала вісім годин.

Про це повідомляє на своїй сторінці у facebook голова КУПРу Сергій Мельниченко.

«Приблизно о 2 годині ночі активісти почули, як працює в підвальному приміщенні бурова машина забудовника. На прохання припинити роботи, робочі відмовились, мотивуючи це тим, що потрібна вимога від міліції. Активісти підійшли до постового сержанта, що ніс чергування на об’єкті. В цей час вони помітили, що з горища будівлі йде дим». - передає Мельниченко розповідь активістів, які чергували вночі у Гостинному дворі.

Як його повідомили купрівці, черговий міліціонер поводився дивно, заважаючи викликати МНС для гасіння пожежі.

«При спробі зателефонувати до пожежної, працівник міліції почав їм перешкоджати та погрожувати. При цьому він заявив, що це його робота, щоб вони не вмішувались. Однак Олександр Місюра (заст. голови КУПРу) відмовився виконувати його вказівку та зателефонував до пожежної». - розповідає Мельниченко.

За словами свідків наряд МНС прибув дуже швидко, але потрапити до місця спалаху вдалося не одразу - всі проходи були ретельно завалені.

«Десь за три-чотири хвилини приїхали вогнеборці. Однак, потрапити до середини горища їм не вдавалося, оскільки, всі входи були заварені. Тим часом, полум’я починало розповсюджуватись стрімкими темпами. Буквально за годину часу пожежа охопила доволі значну площу покрівлі будівлі Гостинного Двору». - пише Мельниченко.

Він повідомив, що за словами керівництва вогнеборців, спалах відбувся одразу у трьох місцях на горищі.

Під час спілкування з очевидцями пожежі Мельниченку вдалося довідатися про таке: «Приблизно об 23-24 годині, деякі з активістів відчули специфічний запах горілої пластмаси (ймовірно проводки). Однак значення цьому ніхто не надавав, оскільки на об’єкті постійно проводяться різного роду будівельні роботи, в тому числі зварювальні.

Правда, специфічного запаху, характерного для паливно-мастильних матеріалів (які б могли бути використані для підпалу) відчутно не було.
Від мешканців сусідніх будинків, які вийшли на пожежу, стало відомо, що вдень (до пожежі) робітники чистили від снігу крівлю Гостинного Двору. При цьому, вони використовували і ломи, і сокири. Це могло б свідчити, що внаслідок таких робіт могла бути пошкоджена ізоляція проводів, які в подальшому закоротили та спричинили займання...»

За словами Мельниченка, пожежа, за дивним збігом обставин, спалахнула саме над тим приміщенням, де знаходилися активісти. За його словами, це створило небезпеку для людей, які цілком могли б постраждати.

Мельниченко припускає, що пожежа сталася не випадково, бо саме тепер ніщо не заважатиме розпочати «реконструкцію» аварійної будівлі. За його словами тепер всі дії громадськості на недопущення будівельних робіт просто втрачають зміст.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.