Ціни на нафту підскочили після атаки в Саудівській Аравії

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 16.09.2019 09:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30093

Ціни на нафту досягли максимуму за чотири місяці після суботніх нападів на нафтові об’єкти в Саудівській Аравії. Атаки з дронів вивели з ладу потужності, які дають понад 5% світових поставок нафти.

На початку торгів у понеділок ціна на нафту марки Brent підскочила на 19% і склала $71,95 за барель. Ціна бареля нафти марки West Texas Intermediate піднялася на 15% до $63,34.

Показники трохи знизилися після того, як президент США Трамп оголосив про те, що скористається американськими нафтовим резервом, аби компенсувати нестачу нафти на ринку.

Ціна марки Brent після цього опустилася до $68,06 за барель, таким чином загальний підйом склав 13%. Американські ф’ючерси West Texas піднялися на 11% до $61,10.

Напади посилили тривогу інвесторів з приводу загальної геополітичної ситуації на Близькому Сході та погіршення відносин між Вашингтоном і Тегераном.

Ці побоювання призвели до зростання ціни на золото на азіатських ринках на 1%.

Буде потрібно кілька тижнів, перш ніж об’єкти в Абкайку і Хураісі знову запрацюють.

Видобуток нафти в Саудівській Аравії скоротився приблизно на 5,7 млн барелів на добу, це близько 50% від загального видобутку нафти в країні.

"Націлені і заряджені"

У суботу з дронів атакували саудівські заводи в Абкайку і Хураісі, включаючи найбільші в світі нафтопереробні потужності.

Держсекретар США Майк Помпео відкинув заяви єменських повстанців про те, що це вони здійснили атаки, і заявив, що за нападом стоїть Тегеран. Іранська влада звинуватила його в обмані.

Пізніше президент Трамп повідомив в "Твіттері", що Вашингтону відомо, хто винуватець, і що США "націлені і заряджені", але чекають від саудівців повідомлень про те, як ті мають намір реагувати.

"Запаси нафти в Саудівській Аравії атаковані. Є підстави вважати, що ми знаємо винного, ми націлені і заряджені в залежності від підтвердження цих даних, але ми чекаємо від королівства інформації, хто, на їхню думку, стояв за атакою і на яких умовах ми діємо далі!" - написав Дональд Трамп.

В іншому твіті Трамп повідомив, що "нафти багато".

Саудівці не повідомила подробиць нападу, крім того, що людських жертв немає. Проте влада країни дала зрозуміти, що в змозі компенсувати тимчасові втрати.

Міністр енергетики принц Абдулазіз бін Салман заявив, що частина падіння виробництва буде компенсована за рахунок нафти, що знаходиться у величезних сховищах Саудівської Аравії.

Ця країна - найбільший в світі експортер нафти.

"Напруженість на Близькому Сході зростає стрімко. Значить, ця історія ще матиме відгук протягом тижня, навіть після панічної реакції на нафтових ринках сьогодні вранці", - сказав в інтерв’ю агентству Франс прес старший аналітик компанії OANDA Джеффрі Гейллі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.