Україна отримала доступ до “чорних скриньок” літака, що розбився в Ірані

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 10.01.2020 19:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30399

Українські експерти отримали доступ до “чорних скриньок” літака “Боїнг” компанії МАУ, який зазнав авіакатастрофи в Ірані.

Про це повідомив на пресконференції міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

"Сьогодні наша команда отримала доступ і до чорних скриньок, і ми плануємо в найближчому часі почати реконструкцію переговорів. Ми також отримали доступ до запису диспетчерів з центрального управління польотами в аеропорту Тегерана і наших пілотів", - сказав він.

За словами міністра, іранська сторона надає повне сприяння у розслідуванні, надано доступ до місця падіння літака.

"Те що там були фотографії з бульдозерами (які начебто прибирали уламки літака. - Ред.), наша команда (українські експерти. - Ред.) не підтверджує ці фотографії", - наголосив він.

Пан Пристайко закликав припинити спекуляції щодо причин трагедії.

"Ми маємо дуже багато версій того, що сталося з літаком. Не відкидаємо жодної версії. Ми хочемо створити міжнародну коаліцію, яка займатиметься розслідуванням", - сказав очільник МЗС.

За його словами, зараз аналізуються фрагменти літака, тіла загиблих, сьогодні о 19:30 розпочнуться перемовини з очільниками МЗС кількох країн щодо створення такої коаліції.

"Якщо ми доведемо, що літак був збитий, будемо вимагати не тільки компенсацій, але й відповідальності винних", - пообіцяв Пристайко.

Очільник МЗС також повідомив, що Україна хоче, щоб чорні скриньки аналізували в Києві і щоб в розслідуванні брали представники компанії Boeing - виробника літака, французької компанії-виробника двигуна.

Пан Пристайко також заперечив інформацію про нібито тиск з боку США на Україну у цій ситуації.

"Ніхто на нас не намагається тиснути. Всі надають ту інформацію, яка в них є", - наголосив він.

Водночас він відзначив, відсутність членства України в НАТО створює бюрократичні бар’єри для передачі таємної інформації з боку Канади, але західні партнери намагаються їх швидко подолати.

Версія про ураження ракетою

В авіакатастрофі літака Boeing 737-800 компанії МАУ під Тегераном 8 ‎січня ‎загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, зокрема 11 українців.

9 січня лідери Канади та Британії з посиланням на дані розвідки заявили, що в ‎літак компанії МАУ, можливо, ненавмисно влучила іранська ракета. Президент США Дональд Трамп заявив, що має певні підозри щодо цього.

Американський телеканал ABC News з посиланням на американських чиновників повідомив, що розвідувальний супутник США зафіксував теплові плями двох іранських ракет перед катастрофою українського лайнера. ЗМІ стверджує, що ракети випустили якраз в напрямку літака.

Володимир Зеленський заявив, що версія про ракету не виключається, але не є ‎підтвердженою.

Ірану заперечує версію, що український літак збила ракета. В іранському уряді назвали таку версію "брехнею".

Посадовці у ЗМІ говорять, що літак впав саме через технічні причини, розповів Мегді Бейгі, кореспондент Перської служби ВВС.

За його словами, вони стверджують, що на місці падіння не знайшли жодних уламків ракети чи інших об’єктів не від літака.

Іранські чиновники вважають, що причиною авіакатастрофи, ймовірно, стало загоряння, що перекинулося на двигуни літака.

Іран також дозволив представникам України, представникам авіабудівної компанії (Boeing) та заводському виробнику двигуна (Франція) взяти участь у розслідуванні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.