Кіберактивістів, які публікували листування Суркова, вважають причетними до зламу аеропорту Одеси

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.02.2020 17:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30523

Поліція проводить обшуки у громадських активістів організації «Український кіберальянс» – їх вважають причетними до зламу табло міжнародного аеропорту «Одеса».

Як повідомили у «Фейсбуці» організації, правоохоронці прийшли до трьох активістів – Олександра Галущенко, Андрія Перевезія та речника організації, відомого як Шон Таунсенд.

Як повідомляється в ухвалі Маліновського районного суду Одеси, яку виклали в мережу, обшуки відбуваються в рамках розслідування незаконного втручання до інформаційних систем ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» 16 жовтня 2019 року. Тоді замість інформації відльотів та прильотів на табло з’явився надпис «F**ck you Gretta» та фотографія екоактивістки Ґрети Тунберґ.

Розслідування триває за частиною 2 статті 361 Кримінального кодексу – несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації, яке було вчинено повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли значну шкоду. Пресслужба підприємства тоді повідомляла, що на роботу аеропорту злам табло майже не вплинув, хоча монітори довелось відключити

Факт обшуків Радіо Свобода підтвердив сам Перевезій. За його словами, поліція приїхала по кількох адресах одразу.

«Обшуки розпочалися близько 8:30 і досі не завершилися. Обшуки проходять в мене на трьох квартирах – на тій, що я знімаю, у моєї дружини та в моєї матері. Обшуки також проходять у Галущенка і Шона. Зараз ми знаємо, що заяву про злочин писав один з власників одеського аеропорту. Це пов’язано із тим, що свого часу я знаходив вразливості на підприємстві, після чого десь за тиждень його зламали. Коли я публікую вразливості і закликаю їх закрити, це якісь нісенітниці, щоб я ще щось викладав на монітори аеропорту», – розповів Перевезій Радіо Свобода.

Він також зазначив, що на обшуки крім слідчих прийшли і поліцейські спецназівці з підрозділу «КОРД». До обшуків до Перевезія правоохоронці не звертались.

Ще один з тих, в кого проходять обшуки, Олександр Галущенко 24 лютого повідомляв про підозрілу людину, яка слідкувала за ним на вулиці. У нього обшуки вже відбувалися – влітку 2019 в рамках досудового розслідування зламу електронної пошти правоохоронця.

Радіо Свобода зв’язалося з народним депутатом Олександром Федієнком – він також є головою «Інтернет Асоціації України» та коментував у соціальних мережах факти обшуків.

«Я зв’язався із представниками кіберполіції і акцентував увагу, що все має бути в рамках закону, без силових засобів, це громадські діячі. Мене завірили в тому, що ніяких силових методів щодо них чи їх близьких не буде застосовано», – зазначив Федієнко.

Діяльність активістів «Українського кіберальянсу» неодноразово висвітлювалась в ЗМІ. Зокрема в грудні 2017 року вони провели флешмоб з висвітлення недоліків в системах комп’ютерної безпеки державних підприємств та установ. До цього вони викладали у відкритий доступ листування ексрадника президента Росії Владислава Суркова із українськими та російськими журналістами, політиками і громадськими активістами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.