США застерегли іноземні сили від втручання у конфлікт в Нагірному Карабаху

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.09.2020 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31020

Держдеп США виступив з заявою щодо ескалації воєнних дій у Нагірному Карабаху.

Державний Департамент США висловив глибоке занепокоєння через “великомасштабні військові дії вздовж лінії розмежування у зоні конфлікту Нагірного Карабаху, наслідком яких стали численні втрати, включаючи серед цивільного населення. Ми висловлюємо співчуття родинам загиблих та поранених”, - говориться в недільній заяві Держдепу США, повідомляє Голос Америки.

"Сполучені Штати рішуче засуджують цю ескалацію насильства. Заступник Держсекретаря Біген зателефонував Міністру закордонних справ Азербайджану Джейхуну Байрамову і Міністру закордонних справ Вірменії Зограбу Мнацаканяну і закликав обидві сторони негайно припинити бойові дії, використовувати існуючі прямі канали комунікації між сторонами щоб уникнути подальшої ескалації та уникати риторики та дій, які ще більше напружують ситуацію на місці подій".

В офіційній заяві закордонного відомства США також підкреслюється, що "Сполучені Штати переконані, участь в ескалації насильства зовнішніх сторін завдасть глибокої шкоди і лише посилить регіональне напруження". Повідомлення не вказує про які зовнішні сторони конфлікту йдеться.

США закликали Вірменію та Азербайджан працювати в рамках Мінської групи і повернутися за стіл переговорів. США є співголовою Мінської групи ОБСЄ. Офіційний Вашингтон обіцяє сприяти сторонами досягнути мирного і тривалого рішення для врегулювання конфлікту.

Як повідомлялося раніше, у неділю розпочалися активні воєнні дії між Вірменією і Азербайджаном у Нагірному Карабаху. Обидві країни звинувачують одна одну у початку агресії у Нагірному Карабаху. За повідомленням помічника президента Азербайджану Хікмета Гаджиєва, близько 06:00 27 вересня збройні сили Вірменії порушили режим припинення вогню та інтенсивно обстріляли позиції азербайджанської армії на передовій. Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян зранку в неділю заявив, що азербайджанські збройні сили розпочали наступ у напрямку Нагірного Карабаху.

Уряд Туреччини звинуватив Вірменію в ескалації збройного конфлікту з Азербайджаном. Туреччина вважає Вірменію «єдиною перешкодою на шляху до регіонального миру і стабільності».

Верховний комісар Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель висловив жаль з приводу загибелі військовослужбовців та цивільних під час загострення збройного конфлікту на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі 27 вересня. За його словами, Європейський союз закликає до негайного припинення вогню та деескалації. Боррель рекомендував сторонам якомога швидше повернутися до переговорів за посередництва Мінської групи ОБСЄ.

Як відомо, конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.

Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Мінська група ОБСЄ, створена в 1992 році, є посередником у налагодженні переговорів про мирне врегулювання конфлікту. До групи входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція і США.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.