«Ми усвідомлюємо виклики», які походять з Росії - у Пентагоні пояснили, чому готові продовжити дію ядерної угоди з РФ

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 25.01.2021 18:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31261

Речник Пентагону виступив з заявою про намір продовжити діалог з Росією щодо продовження дії договору про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

«Подібно до того, як ми йдемо на контакт з Росію, відстоюючи національні інтереси Америки, ми у Міністерстві оборони США тверезо усвідомлюємо виклики, які походять з боку Росії, і готові захищати нашу країну від її безвідповідальних і ворожих дій», - заявив речник Пентагону Джон Кьорбі, коментуючи готовність США співпрацювати з Росією над продовженням дії договору New START (Договір про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3).

Відповідну заяву розмістило у соцмедіа Посольство США в Україні.

«Продовження, за договором, обмежень на запаси стратегічної ядерної зброї до 2026 року дає нашим двом країнам час і простір для вивчення нових механізмів контролю за озброєннями, які піддаються перевірці й зможуть ще більше зменшити ризики для американців. Міністерство оборони США готово підтримати своїх колег з Державного департаменту США у процесі реалізації продовження дії цього договору і вивчення нових механізмів контролю за озброєннями», - заявив Кьорбі.

Угода New START, строк дії якої завершується 5 лютого, встановлює обмеження на кількість розміщених одиниць ядерної зброї до 1 550 для кожної з країн.

У НАТО привітали готовність США до подовження дії угоди.

Речник Кремля Дмітрій Песков заявив, що Кремль вітає намір продовжити дію угоди, але «все залежить від деталей цієї пропозиції».

Раніше цього року США відхилили пропозицію Росії продовжити дію угоди на один рік, вказавши на її недоліки.

У жовтні держсекретар США Майк Помпео зазначив: «Президент Трамп ясно дав зрозуміти, що договір СНО-3 не є вигідним для США, наших друзів або союзників. Лише 45 відсотків ядерного арсеналу Росії підлягають кількісним обмеженням, що створює загрозу для Сполучених Штатів і наших союзників по НАТО. Тим часом, ця угода обмежує 92 відсотки американського арсеналу, на який поширюються обмеження, передбачені СНО-3».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.