Холодна війна-2. МЗС Грузії заявляє про агресію Росії

Автор/джерело -  © Грузія Online



Дата публiкацiї - 30.04.2008 14:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5026

Російська Федерація зробила ще один безвідповідальний і провокаційний крок – без попереднього узгодження з властями Грузії і їхньої згоди односторонньо збільшила чисельність т.з. миротворців в Абхазії, Грузія.

Як зазначається в заяві МЗС Грузії, власті Грузії категорично засуджують цей факт агресії, прикритий миротворчою операцією.

«Державний кордон Грузії на річці Псоу пройшли: російська бронетехніка, важка артилерія і додаткові військові з’єднання. Чітке уявлення про масштаби цієї провокації створює заява Міноборони Російської Федерації від 29 квітня 2008 року, згідно якої на адміністративному кордоні Грузії, без узгодження з її властями, відкрито 15 додаткових постів.

Грузія послідовно звертає увагу міжнародної співдружності на дестабілізуючу роль озброєного контингенту РФ в зонах конфліктів. Сьогоднішнє широкомасштабне зростання чисельності озброєних сил в Абхазії, Грузія вважає ще одним фактом і черговим небезпечним кроком Російської Федерації, який збільшує ризик ескалації конфлікту і створює загрозу миру і безпеці в регіоні.

Грузія звертається до міжнародного співтовариства і міжнародних організацій, зокрема до групи країн-друзів Генерального Секретаря ООН, вжити адекватних, рішучих і своєчасних заходів для припинення озброєної агресії Російської Федерації проти Грузії», - говориться в заяві.

«Рішення Росії про направлення в зону конфлікту в Абхазії додаткової кількості миротворчих сил не допоможе зниженню напруженості», - заявив верховний представник Євросоюзу з питань єдиної зовнішньої політики і безпеки Хавьер Солана після зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

«Навіть якщо число миротворців буде збільшено в рамках ліміту, якщо хочемо понизити вірогідність напруженості, не думаю, щоб зараз їхнє збільшення було б мудрим рішенням», - сказав Солана.

Офіційний Вашингтон також негативно оцінює позицію Росії в зв’язку збільшенням військових сил в зонах конфлікту.

Як заявив представник Державного департаменту Метью Брайз, абсолютно зрозуміло, що ця дія Росії викличе політичну і військову напруженість.

За словами Брайза, Росія, як медіатор, не повинна робити неприпустимих кроків. Він не виключає, що напруга відносин між Росією і Грузією, можливо, пов’язана з бажанням Грузії вступити в НАТО.

«Росія не повинна робити кроків, які спричинять за собою політичну і військову напруженість. Що стосується Грузії, то вона знов повинна зберігати спокій, не звертати з узятого курсу і залишатися сильною демократичною країною», - заявив Метью Брайз.

Міністерство оборони Росії вчора заявило, що «провокаційні дії» грузинської сторони проти російських миротворців змусили Москву збільшити чисельність миротворців в зоні конфлікту в Абхазії. Російське оборонне відомство не конкретизує, наскільки буде збільшений російський контингент, але заявляє, що це відбудеться «в рамках рішення Ради лідерів країн СНД».

У рішенні Ради глав держав учасників СНД про використання КСМФ в зоні грузино-абхазського конфлікту у зв’язку з чисельністю контингенту мовиться: «Розмістити в зоні грузино-абхазського конфлікту Колективні сили по підтримці миру, що складаються з військових контингентів зацікавлених держав-учасників Співдружності в кількості 2,5-3 тисяч чоловік».

На проведеній в Люксембурзі прес-конференції глава російського МЗСу Сергій Лавров заявив, що збільшення числа миротворців відбулося в рамках рішення лідерів СНД.

За словами Лаврова, "Росія не збирається воювати з Грузією. Ми наводимо численні факти, які говорять про те, що грузинське керівництво може виношувати плани силового рішення проблем Абхазії і Південної Осетії».

Лавров також сказав: «Якщо Грузія здійснить ту загрозу, яка була озвучена нею кілька разів у зв’язку із застосуванням сили в Південній Осетії і Абхазії, ми будемо вимушені прийняти у відповідь заходи для захисту наших громадян».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.