Люди могли успішно проводити ампутації ще 9 тисяч років тому - археологи

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.01.2010 03:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9024

Люди, що жили в Європі близько дев’яти тисяч років тому, могли успішно проводити хірургічні операції, зокрема, ампутувати кінцівки, пишуть французькі науковці в статті, що опублікована в археологічному журналі Antiquity.

Поховання поблизу Бутьє-Буланкур

Автори дослідження, Сесіль Буке-Маркон (Cecile Buquet-Marcon) з Національного інституту превентивної археології Франції та її колеги пишуть, що їм вдалося виявити одне з найдревніших і добре збережених свідоцтв найдавнішої хірургічної практики під час вивчення останків, знайдених 2005 року в похованні поблизу Бутьє-Буланкур (Buthiers-Boulancourt), що за 70 кілометрів на південь від Парижа.

У похованні, що відноситься до культури лінійно-стрічкової кераміки (період неоліту), де знаходилися останки літнього чоловіка, що жив за 6,9 тисяч років до нашої ери, були відсутні кістки зап'ястя і частини лівої руки. Вчені встановили, що вони були вилучені в ході хірургічної операції, імовірно з застосуванням знезараження й анестезії.

Це відкриття, разом з виявленими нещодавно в Німеччині та Чехії аналогічними знахідками, вказує на те, що люди, що населяли Європу в епоху неоліту за 9,5 - 4,5 тисячі років до нашої ери, володіли медичними знаннями, достатніми для проведення складних операцій.

Ампутована кінцівка

Раніше археологи не раз знаходили свідоцтва того, що в той період люди могли проводити трепанації черепа. Однак підтверджені випадки ампутації зустрічаються набагато рідше, і описується в роботі приклад, найраніший з виявлених на території Франції.

За словами дослідників, розміри і характер поховання вказують на особливий соціальний статус похованого, тому що в його могилі знаходилося озброєння (сокира і колюча зброя), а також рештки свійської тварини - вівці чи кози.

З огляду на обране місце видалення кінцівки, пацієнт отримав відкриту травму, і стародавній "хірург" ухвалив рішення відрізати кінцівку в місці перелому. Реконструкція за допомогою методів мікротомографіі виявила ознаки загоєння після операції, яке, як пишуть автори, швидше за все, пройшло за кілька місяців або років до смерті, повідомляє РІА Новості.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.