У Сирії знайшли свій Стоунхендж

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.03.2010 15:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9473

Група вчених з Королівського музею Онтаріо (Канада) знайшла в Сирії залишки стародавньої кам’яної споруди, яка нагадує британський Стоунхендж

Фото Роберта Мейсона, Королівський музей провінції Онтаріо

Доктор Роберт Мейсон (Robert Mason) розповів виданню The Independent, що під час прогулянки в районі монастиря Дейр Мар Муса аль-Хабаш, він виявив в невивченій археологами частині Сирійській пустелі композицію зі згрупованих у кільця каменів і те, що ймовірно є усипальницями.

Згідно з попереднім аналізом Мейсона, знахідки належать до близькосхідного неоліту, який припадає тут на 8500-4300 роки до н.е. Таким чином, ця знахідка може виявитися давнішою за британський Стоунхендж, який датується приблизно 4500 роком до н.е.

Однак для більш точного датування необхідно більш докладне дослідження, яке команда дослідників з Канади провести не змогла. За словами Мейсона, цьому, зокрема, заважає розташована неподалік сирійська військова база. Для того, щоб убезпечити себе, дослідник під час відвідин місця знахідки навіть брав із собою місцевого ченця.

Навпроти залишків кам'яного кола виявлено місце, де, за припущенням Мейсона, могли бути поховані троє знатних людей того часу. Однак прямих доказів того, що призначенням споруди було саме поховання, у дослідників поки що немає.

Вчені відзначають, що знайдена в Сирії структура може бути далеко не унікальним об'єктом на Близькому Сході. За допомогою даних, отриманих зі супутників, вченим вдалося виявити і інші кам'яні споруди, в тому числі кільцеподібної і пірамідальної форми, на території Йорданії та Ізраїлю. Проте археологи визнають, що всі ці відкриття досі мало вивчені фахівцями.

Змінити цю ситуацію у випадку сирійської знахідки допоможуть найближчі наукові дослідження. Група фахівців з епохи неоліту вирушить до монастиря Дейр Мар Муса аль-Хабаш влітку 2010 року.

Період неоліту (остання стадія кам`яного віку) є період часу, коли люди лише починали освоювати землеробство і створювати власні господарства. В цей період вони проживають у невеликих поселеннях.

Власні “Стоунхенджі” має і Україна - один з них, періоду енеоліту (перехідний період між неолітом і бронзовою добою) знаходиться на острові Хортиця.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.