Як спілкуватися з інтровертом?

Автор/джерело -  © Ксенія Абдуліна, “Школа життя” 



Дата публiкацiї - 31.01.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2266

Інтроверти - це люди, що орієнтовані на себе, які схильні до самоаналізу, глибоких роздумів, до філософствування. На відміну від екстравертів, які усвідомлюють себе через оточення, інтровертам для усвідомлення себе необхідно зануритися в свої думки, переживання, мрії, а для цього їм потрібно усамітнення.

Жан Габен - типовий інтроверт.

Важливо розуміти, що інтроверти і екстраверти надто різняться між собою: вони по-різному мислять, по-різному дивляться на ситуацію, зрештою, можна навіть сказати, що інтроверт живе (на відміну від екстраверта) у двох світах. Один - це реальний світ, інший - світ його думок. Відповідно, ці два типи особистості «розмовляють різними мовами». Одне і те ж слово або фраза можуть нести для них різний зміст. Тому я хочу звернутися до питання про те, як зрозуміти «мову інтроверта»?

Екстраверти часто не можуть усвідомити, що до інтроверта не можна вторгатися несподівано. Таким вчинком ви відштовхнете його від себе, оскільки порушите його розпорядок, особистий простір, зіб’єте з думки. Зустріч краще призначати заздалегідь, щоб інтроверт зміг морально підготуватися до неї, обдумати важливі для себе деталі.

Інтроверти відчувають складнощі з тим, щоб швидко знайти відповідь, тому в розмові з ними не можна вимагати негайної реакції. Якщо інтроверт не відповідає, це не означає, що він не хоче з вами розмовляти або намагається щось приховати від вас, - зрозумійте, вашому співрозмовнику потрібен час, щоб сформулювати відповідь. Витримайте паузу, не поспішайте.

Інтроверт витрачає велику кількість енергії під час спілкування, не перебивайте його. По-перше, інтроверт - це вразлива особистість, він гостро реагує на неувагу і може не повторити те, що вже було їм сказано, щоб захистити себе від чергової порції «розладів». По-друге, якщо інтроверт все ж вирішить «повторитися», то йому буде потрібна додаткова енергія для цього. А остаточна розтрата енергії загрожує тим, що він просто замовкне, навіть при бажанні продовжити бесіду.

Інтроверт з трепетом ставиться до того, що говорить, він вкладає в це душу, тому, щоб не образити його, щоб продемонструвати, що для вас його слова так само важливі, повторіть те, що ви чули.

Оскільки ваше сприйняття відрізняється від сприйняття інтроверта, можна запитати, чи правильно ви зрозуміли його. Тут головне представити своє питання як зацікавленість у співрозмовнику. На цей момент варто звернути увагу, так як інтроверт може розцінити розпитування як вашу нездатність зрозуміти його.

Після того як ви вислухали співрозмовника, поділіться своєю думкою. Ретельно продумайте, що ви скажете. Адже ми пам’ятаємо, що інтроверт вразливий. Зовні він буде спокійний і стриманий, але це зовсім не означає, що внутрішньо він буде також урівноважений. Ваші слова можуть викликати в нього бурю емоцій, але він не дасть собі цього показати. Він просто запам’ятає, що ви сказали, і ще більш гостро, в пам’яті, у нього віддрукуються почуття, які були з цим пов’язані.

Ваш партнер не завжди буде готовий зробити перший крок, підштовхніть його «до одкровення», до того, щоб він зміг вилити вам душу, дайте йому добро на це, адже він хоче знати, що ви цікавитеся ним і його думкою . Почніть із запитання про те, як пройшов його день, надайте йому можливість говорити, дізнайтеся ще що-небудь. Що б ви не запитали (в розумних рамках), він оцінить вашу зацікавленість.

Фізіологічна причина поведінки інтровертів криється в тому, що у них постійно високий рівень електричної активності мозку, отже, більш високе збудження кори, ніж у екстравертів. Можливо, тому інтроверти схильні обмежувати своє спілкування, щоб уникнути крайньої точки рівня збудження. У зв’язку з цим з інтровертом можна періодично спілкуватися в письмовому вигляді, оскільки такий спосіб спілкування викликає менше збудження.

З інтровертом буває досить складно знайти спільну мову, але якщо це вдасться зробити, то вам відкриється дивовижний світ людини, яка багато про що замислюється, яка ніколи і ні до чого не залишається байдужим, який здатний відчувати глибокі почуття до простих, повсякденних речей ...

Ви будете здивовані!

Від «Аратти». А найголовніше те, що для екстраверта особистістю, що його психологічно доповнює (його дуалом, другою половинкою його «Я»), є представник саме цієї категорії людей. І екстраверту навчитися з ним спілкуватися - це один з головних моментів встановлення психологічно комфортної дистанції.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.