Як виростити острогін (тархун) і приготувати з нього смачний напій?

Автор/джерело -  © Лариса Базарова, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 6.06.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2444

Приємні спогади про смак і запах гарного зеленого лимонаду «Тархун» навели мене на думку не тільки приготувати подібний напій самостійно, але спочатку ще й виростити рослину, на основі якої він готується - тархун (він же острогін або естрагон).

Звичайно, пляшки з назвою «Тархун» і зараз можна знайти на прилавках, але досягнення сучасної хімічної промисловості явно не кращим чином позначилися на їхньому вмісті. Але ж хочеться чогось натурального, не з барвників і ароматизаторів, а зі свіжої, зелененької, пряної трави з власного городу!

І от, придбавши навесні насіння острогіну в магазині, я взялася за справу. І же влітку моя мрія збулася: смак отриманого напою перевершив всі очікування!

Шлях від насіння острогіну до ароматного напою виявився зовсім не важким і не настільки вже довгим, зайнявши неповних чотири місяці. Насіння на розсаду я висіяла в останніх числах березня. Воно зійшло тижнів через два і до початку червня, коли прийшов час висадки в ґрунт, перетворилися на вельми буйні зарості. Але оскільки острогін - рослина багаторічна (з роду полинових), можна сіяти його і на початку літа, щоб висаджувати в ґрунт в липні або серпні.

Не можна забувати, що острогін любить рясний полив - тому не жалійте води ні для розсади, ні для вже висаджених в ґрунт рослин.

На садовій ділянці я вибрала для острогіну місце в парнику, поруч з огірками, де вони чудово уживалися. Парник виявився мірою не зайвою, але в більш теплих регіонах він зовсім не обов’язковий. Щоправда, треба брати до уваги, що естрагон не любить вітру, тому певний захист йому все ж потрібний. А ось зиму він переніс прекрасно без жодного укриття і на наступний рік ранньою весною вже дав молодесенькі свіжі пагони.

 

В перше ж літо мій острогін перетворився на пишний розлогий кущ висотою сантиметрів у вісімдесят. Його листя, довгі, вузькі і роздвоєні, схожі на зміїний язик (або язик дракона) - звідки ще одне його назва, - Драконовий полин, - можуть служити також прекрасною, ароматною і терпкою приправою для салатів. Тільки вживати їх потрібно обов’язково в свіжому вигляді - при сушінні, як і при термічній обробці, тархун втрачає велику частину своїх смакових якостей і корисних властивостей. А користі від нього можна отримати чимало: в ньому дуже багато вітаміну C, а ще він поліпшує травлення і сприяє оздоровленню шлунково-кишкового тракту.

Перш ніж зрізати острогін для приготування напою, потрібно дати йому як слід підрости, але не чекати, поки він зацвіте (у перший рік він якщо і буде цвісти, то не раніше вересня). Тобто в кінці липня / на початку серпня вже цілком можна зібрати перший урожай листя і стебел.

Рецепт такий: на 1 літр води буде потрібно невеликий пучок тархуну (близько 100 грамів). Його потрібно або дуже дрібно порубати ножем (і листя, і стебла), або подрібнити блендером, потім покласти в банку або каструлю, додати сік лимона (на смак, але не більше половини лимона на літр, а якщо хочете, щоб була лише невелика кислинка, то вистачить і чверті) і приблизно три столові ложки цукру (знову ж на смак - можна менше, можна більше). Можна додати ще й скоринку лимона, натерту на тертці, але не дуже багато, щоб не перебити смак естрагону (також можна додати м`яти - саме з таким присмаком колись продавався напій в Грузії, і коштував він не 3 копійки, як звичайна газировка з сиропом, а цілих 5! :) - прим. «Аратти»).

Все це потрібно залити холодною (зверніть увагу: саме холодною, але не прямо з-під крана, звичайно) водою. Вода може бути кип’ячена, але тоді її попередньо потрібно остудити, або фільтрована, або питна з пляшки - на ваш смак. Можна залити і газованою водою, щоб було більше схоже на лимонад.

Все це перемішуємо, накриваємо кришкою і ставимо на добу в холодильник. Через добу напій готовий - проціджуємо через сито або марлю і п’ємо!

Так, він не такий зелений, як лимонад «Тархун», але ця смарагдова зелень досягалася, на жаль, все тими ж хімічними барвниками. А ми з вами можемо насолоджуватися зеленувато-жовтим, але зате абсолютно натуральним, ароматним, чудесним напоєм, що володіє природним смаком, якому в літню спеку просто немає рівних.

А ще острогін додають для ароматизації оцту та гірчиці. Використовують при солінні огірків, томатів, баклажанів, грибів, патисонів.

 

Довідка

Острогін, тархун - багаторічна трав’яниста рослина заввишки до 150 см, з прямими стеблами і довгим вузьким листям. Розмножується насінням, яке спочатку висівають в ящики (або в парник) для отримання розсади, і вегетативно - розподілом кущів, кореневими відростками та стебловими живцями. Кущі викопують ранньою весною і ділять на декілька частин. На нове місце висаджують в квітні-травні.

Рослина зимостійка, але щоб не відбулося несподіванок, його зрізають восени, залишивши 6—10 см. Прикривають соломою, сухим листям і трохи землею з гноєм. Навесні він дає нові паростки. На одному місці росте до 5—15 років.

Естрагон збирають для приготування прянощів літом до цвітіння. Зрізають листя і молоді пагони з бутонами. У цей момент рослина містить найбільшу кількість ефірної олії, від якого і залежить його аромат. Рано навесні, як тільки відростає зелень острогону, її можна зрізати і додавати в салати, закуски, гарніри до м’ясних і яєчних страв.

Молоду зелень кладуть в окрошки, овочеві супи, бульйони. Використовують при приготуванні других страв з яловичини, баранини, свинини.

Острогін, позбавлений гіркоти і володіє відмінним ароматом, покращує смак страв з субпродуктів. Ним ароматизують оцет, додають при засолюванні кабачків, огірків, патисонів, капусти, грибів, мочінні яблук.

Рослину в сушеному вигляді можна використовувати для багатьох страв, причому додавати його слід в самому кінці приготування, щоб не позбутися смакових якостей.

Острогін має промислове застосування при виготовленні напоїв, сирів, гірчиці.

Містить ефірну олію зі своїм характерним запахом. Листя рослини багате вітамінами А, С.

У народній медицині його використовують як протицинговий і глистогінний засіб. Острогін покращує апетит, стимулює травлення, застосовується при водянці як сечогінний засіб. Діє заспокійливо, покращуючи сон.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.