Моржування

Автор/джерело -  © “Аратта. Вікно в Україну” 



Дата публiкацiї - 19.01.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2700

Моржування, або іншими словами - зимове купання, є одним з найбільш ефективних способів загартовування організму.

До речі, цей спосіб загартовування ще й має тісний зв’язок з релігійними святами, наприклад з Водохрещем, на яке люди поринаючи в воду, змивають з себе всі гріхи. А ось у медицині цей спосіб загартовування вперше був описаний в 1886 році.

Моржування є не тільки способом загартовування, але і методом, який сприяє поліпшенню енергетики людського організму. Він наділяє силою весь організм. В результаті спостережень за людьми, які займаються моржуванням, було встановлено, що рівень захворюваності на простудні захворювання в шістдесят разів менша, ніж у звичайних людей, а захворюваннями іншого характеру-у тридцять разів менше.

Моржування в якості лікувального прийому сприяє лікуванню таких захворювань як: гіпертонія, цукровий діабет, радикуліт, а також допомагає вилікувати гіпотонію, різні захворювання шкіри, туберкульоз і т.д.

Якщо ви вирішили почати моржування, вам для початку потрібно звернутися до лікаря для повного обстеження. Це необхідно для того, щоб виявити чи немає у вас яких-небудь захворювань хронічного і не хронічного характеру.

 

Підготовка до моржування полягає в наступному: кожен день, починаючи з літа і всю осінь потрібно купатися у відкритому водоймищі

У випадку якщо висновок лікаря дозволяє займатися вам моржуванням, ви можете приступити до підготовки. Але її рекомендується починати в літній час.

Напевно у вас виникає питання, чому саме влітку? Та тому що підготовка до моржування повинна відбуватися поступово, в іншому випадку при першому заходженні в воду взимку можуть виникнути судоми, а в гіршому випадку і зупинка серця.

Отже, підготовка до моржування полягає в наступному: кожен день потрібно купатися у відкритому водоймищі. Якщо немає такої можливості, купання у водоймі можна замінити щоденним прийняттям прохолодного душу. В результаті такої підготовки вже восени ви зможете спокійно заходити у воду, а через деякий час без проблем зробите це і в зимовий період.

Безсумнівно, від моржування є як користь, так і шкода.

Користь полягає у зміцненні імунної системи, поліпшення стану шкіри і кровообігу. До всього ще в процесі моржування відбувається викид так званих гормонів радості, що приводить до поліпшення настрою, якщо спостерігалися якісь больові синдроми, то вони теж зникають.

 

Не рекомендується привчати дитину до моржування, так як для організму, що зростає, це найсильніший гормональний стрес. Навіть під час Водохреща

Поряд з користю є від моржування і та шкода, про яку не можна не сказати. Протипоказанням до моржування є такі захворювання як: туберкульоз, алергія на холод, ураження мозкових судин і коронарних, а також захворювання нирок, гінекологічні захворювання. До всього іншого, не рекомендується привчати дитину до моржування, так як для організму, що зростає, це найсильніший гормональний стрес, - наприклад, надниркові залози не в стані виробляти таку кількість гормону адреналіну, викид якого відбувається під час занурення у крижану воду.

Якщо ви прийняли для себе рішення займатися моржуванням, ось вам кілька порад. В жодному разі не поринайте в ополонку в стані алкогольного сп’яніння. Також не можна цього робити при різних захворюваннях, наприклад грипі і т.д. Перед тим як зануритися у воду, необхідно розігріти тіло, наприклад катанням на лижах, на ковзанах чи швидкою ходьбою.

В ополонку не можна пірнати вперед головою, особливо якщо ви новачок, так як вірогідний ризик переохолодження. Новачкам слід у воді перебувати максимум 5-10 секунд. Після виходу з води необхідно відразу ж витерти тіло насухо і одягнути щось тепле.

 

Можна загартовуватися, обливаючись з відра водою з криниці

За словами людей, які мають досвід у моржуванні, основними принципами цього способу загартовування є регулярність, поступовість і систематичність. Якщо моржування відбувається не регулярно, це може організмові людини тільки нашкодити.

Якщо ви хочете займатися моржуванням, але вам воно протипоказано з медичного погляду, не переймайтеся. Ви можете замінити його такими досить ефективними методами загартовування як обтирання прохолодною водою або ж контрастний душ. Але на відміну від моржування такі методи абсолютно безпечні.

Також у випадку, якщо у вас немає можливості займатися моржуванням, так як немає поруч відповідної для цієї мети водойми, можна загартовувати свій організм, наприклад, ходьбою, бігом по снігу або ж, - роздягнувшись, полежати на снігу. Також, можна загартовуватися, обливаючись з відра водою з криниці. Це дозволить вам загартувати організм і підвищити його стійкість до різних захворювань.

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.