Як Україна обиратиме нову Верховну Раду і кого обере?

Автор/джерело -  © Яна Полянська, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 23.10.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3266

Рекордна кількість українців не визначилась, за кого голосувати на позачергових парламентських виборах 26 жовтня.

Окрім того, на більшості округів у Донецькій та Луганській областях волевиявлення взагалі не відбудеться, або досі під загрозою зриву. Також залишається питання безпеки членів окружних виборчих комісій, що працюватимуть на територіях поблизу АТО. Саме ці виклики, на думку експертів, найбільше вплинуть на склад майбутньої Верховної Ради.

Кожен п’ятий українець не прийде на вибори, а кожен третій із тих, хто все ж планує голосувати, не вирішив за кого – такі прогнози мають експерти Фонду «Демократичні ініціативи» та Київського міжнародного інституту соціології. Ірина Бекешкіна, спеціаліст у галузі політичної та електоральної соціології, говорить, що це рекордний для українського суспільства рівень невизначеності, тож складно прогнозувати, які політичні сили все ж потраплять у парламент.​

«Коли питаємо, за кого ти будеш головувати, він каже: ну, можливо за «Громадянську позицію», можливо за «Самопоміч», можливо за «Блок Порошенка», можливо за «Народний фронт». Ідуть на вибори нові політичні сили, до того ж, на одному й тому ж електоральному полі. І розрізнити їх сутнісно – достатньо складно, тож виборець має кілька варіантів», – говорить Бекешкіна.

Як проголосує Донеччина?

Чи не найголовнішим викликом цьогорічних позачергових парламентських виборів, переконані експерти, стане волевиявлення на Донбасі. Із 21 округу Донецької області голосування може відбутися на більшості дільниць у 8 округах, та ще на 4 – лише частково, розповів Олег Гришин, представник Комітету виборців на Донеччині.

«Вибори відбудуться у 8 округах: №46, №47 – це у нас центри у містах Артемівськ і Слов’янськ, №49 – місто Костянтинівка, №48 – Краматорськ, №50 – центр у місті Красноармійськ, №57 і №58 – це у нас, відповідно, місто Маріуполь» і №59 із центром у місті Мар’їнка», – говорить Гришин.

За словами експерта, під питанням залишаються 4 округи на тих територіях, що лише частково контролюються українською владою, а частково – збройними формуваннями невизнаної республіки.

«Швидше за все, це округ №45 – частина цього округу знаходиться на непідконтрольній українській владі території міста Донецька, а частина – це Ясинуватський район, місто Авдіївка, який контролюється нашою владою. Відповідно, округи №52 і №53 – це наша Горлівка. І округ №60 – це місто Волноваха, частина територій там контролюється бойовиками, а частина контролюється українською владою», – розповів експерт.

На територіях, що підконтрольні бойовикам, вибори не відбудуться – експерт

Також Гришин перелічив 9 округів Донеччини, що повністю контролюються бойовиками – це унеможливлює проведення там виборів майже на усіх дільницях:

«№41, №42, №43, №44 округи – місто Донецьк, №51 – це Горлівка, №54 і №55 – відповідно, Шахтарськ і Макіївка, №56 – інша частина Макіївки. І №61 – це Старобешеве. Це ті округи, де вибори, на жаль, не відбудуться», – розповів він.

За приблизними підрахунками Комітету виборців та громадської мережі «Опора», проголосувати не матимуть можливості до півтора мільйони виборців, а це приблизно 45% від загальної кількості виборців Донецької області.

На Луганщині вибори відбудуться на 5 округах із 11

У Луганській же області вибори мають відбутися в 5 округах із 11: в одному окрузі – на всіх дільницях, а в решті 4 – частково на тих дільницях, де є українська влада. Про це розповів Олексій Свєтіков, представник Комітету виборців на Луганщині. На його думку, голосувати готові ті луганці, хто хоче в такий спосіб продемонструвати нелояльність до угруповання «ЛНР».

«На Луганщині виборці можуть проголосувати на всіх дільницях округу №113. Ще на території чотирьох округів (№106, №107, №112, №114) виборці зможуть проголосувати лише частково. Інша територія контролюється самопроголошеною «ЛНР», – додав він.

Експерт додав, що ці виборчі перегони є «брудними» за своїми технологіями, зокрема, до роботи на дільничних комісіях подекуди не допускають нелояльних місцевій владі людей.

«Не працюють ще чимало дільничних комісій на окрузі №114. Тож можливо через брудні технології вибори можуть не відбутись навіть на тих дільницях, де ситуація дозволяє голосувати», – зауважив він.

Обидва представники КВУ відзначили високу конкуренцію мажоритарних кандидатів, а також практику підкупу виборців на Донбасі. Також вони зазначають, що найінтенсивніші передвиборчі кампанії проводять «Блок Петра Порошенка», «Опозиційний блок», «Народний фронт», Радикальна партія Олега Ляшка та партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна. Олег Гришин також підмітив, що білборди партії Тігіпка висять навіть в місті Донецьку, що фактично зайняте бойовиками та відрізане від виборчих перегонів.

ЦВК: понад 190 тисяч українців змінили місце голосування

Понад 190 тисяч українців вже змінили місце голосування, серед них понад 30 тисяч є жителями Донбасу – повідомили напередодні у ЦВК. Аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев, відповідаючи на питання Радіо Свобода, розповів, що це більше, аніж на попередніх президентських виборах. Експерт також говорить, що люди не мали достатньо каналів інформації, звідки дізнались би, що можуть віддати голос навіть на відстані від домівки.

«Вдалося забезпечити цю можливість для тих, хто був умотивований і забезпечити можливість проголосувати. Зросла кількість приблизно на 50 тисяч, якщо я не помиляюсь, у порівнянні з президентськими виборами» – додає Клюжев.

Хто опиниться у новій Верховній Раді?

В Україні пройде щонайменше три екзит-поли, які охоплять усі області, окрім окупованого Росією Криму.

Втім уже зараз відомі орієнтовні прогнози щодо того, які партії пройдуть у парламент. Результати досліджень різних соціологічних центрів, що оприлюднювались за останні тижні, можна виділити наступні тенденції.

Усі без винятку центри відводять «Блоку Петра Порошенка» перше місце, прогнозуючи від 30% до 40%. Далі прогнози розбігаються, та наступні місця ділять «Народний фронт» Арсенія Яценюка, Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Громадянська позиція» на чолі з Анатолієм Гриценком. Балансують на межі прохідного 5% бар’єру партії «Свобода» Олега Тягнибока, «Сильна Україна» під керівництвом Сергія Тігіпка та Комуністична партія України. За останніми дослідженнями, «Самопоміч» Андрія Садового та «Опозиційний блок» Юрія Бойка цілком можуть потрапити в Раду.

Росія дестабілізуватиме ситуацію на Донбасі перед виборами – політолог

На думку політолога Олександра Палія, Росія використає ці вибори, аби дестабілізувати ситуацію на сході України. На його думку, у найближчий час може бути загострення конфлікту на Донбасі

«Москва буде намагатися вплинути на результат. До виборів ми ще побачимо диверсійну діяльність російських терористів на Донбасі. Наприклад, провести цей Опозиційний блок. Москва буде наполягати на тому, щоб оцих терористів та «сили януковицькі», які підтримували терористів раніше – Москва намагатиметься ввести їх у владу», – говорить експерт.

Позачергові парламентські вибори відбудуться 26 жовтня 2014 року.

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.